Politikusok nevére hivatkozva csaltak ki pénzt egy bűnügy vádlottjai

Kecskemét - A 2006 és 2010 között hivatalban lévő kormánykoalíció vezető politikusaira is hivatkozva kért kölcsönt egy jótékonysági futballklub létrehozására az a vádlott, aki a társaival több mint 900 millió forintot csalt ki magánszemélyektől; erről az egyik tanú vallott a Kecskeméti Törvényszéken folyó per szerdai tárgyalási napján.

MTI


A 2011 októberében kezdődött perben az ügyészség azzal vádol három embert, hogy 2004 és 2009 között magánszemélyektől több mint 900 millió forintot vettek át kölcsön jogcímén annak a valótlan ténynek az állításával, hogy a pénzt a tulajdonukban lévő futballklub beindítására, jótékonysági mérkőzések szervezésére, valamint pályázatok önerejének biztosítására fordítják.
   
A szerdai tárgyaláson kihallgatott tanú elmondta: Tornyos László másodrendű vádlott kérte meg, hogy a 2006-ban afrikai éhező gyerekek megsegítésre alapított African Star LLC - 2007-től már Humanity FC LLC - nevű klub alapításához és működtetéséhez adjon kölcsönt, majd később ő is tulajdonossá válhat.
   
Tornyos László "bizonyítékként" Kofi Annan, az ENSZ 1997. január 1-je és 2007. január 1-je között hivatalban lévő főtitkárának levelét mutatta be, aki - a vádlott szerint - védnökséget vállalt a klubért. A tanú ezután kapcsolatba került a román állampolgárságú Kása Barna elsőrendű vádlottal, aki azt mondta neki, hogy a klub ENSZ és kormányzati támogatásban fog részesülni, de az alapításhoz jelentős összegre van szükség.
   
A tanú - vallomása szerint - összesen csaknem 80 millió forintot adott át kölcsönként Kása Barnának. A vádlott a pénzből "jelentős összeget a Parlamentbe bevitt és valakiknek átadott" - mondta a tanú. Állítása szerint több alkalommal is elkísérte az elsőrendű vádlottat a Parlament 12-es kapujához, s amikor az épületből Kása Barna kijött, már nem volt nála a pénz.
  
Oroszi Márta tanácsvezető bíró kérdésére a tanú elmondta: a vádlott elmondása alapján csak feltételezi, hogy a pénzt átadta valakinek. A tanúnak Kása Barna nem volt hajlandó elárulni, hogy kinek adta át alkalmanként a pénzeket, azonban Gyurcsány Ferenc, Keller László és Szilvási György szocialista, illetve Fodor Gábor szabad demokrata politikus nevét is említette, mint akikkel kapcsolatban állt.
   
A tanú beszámolt arról is, hogy egyszer az elsőrendű vádlott társaságában Fodor Gáborral is találkoztak, aki érdeklődött, hogy mi van a klubbal, de jelenlétében hosszabb beszélgetésre nem került sor.
   
A tanú nem látta Kása Barna parlamenti belépőjét, aki egy "diplomata útlevelet" mutatott neki. A tanú vallomása szerint Kása Barna azzal indokolta a Parlamentben történő pénzátadást, hogy a klub komoly kormányzati támogatásban fog részesülni.
   
A tanácsvezető bíró a szerdai tárgyaláson bejelentette, hogy a negyedrendű vádlott, Muzslai Zoltán, a Magyar Televízió korábbi dolgozója időközben elhunyt, ezért az ellene emelt vádat megszüntetik. A bírónő felolvasta Muzslai Zoltán nyomozati szakban tett vallomását, amely szerint találkozott Kása Barnával, akinek kérésére egy cikket jelentetett meg a televízió internetes portálján, amelyben a Mercedes-gyár és a Humanity FC LLC közötti - egyébként valótlan - szerződésről írt.
   
A vádlott kérésére egy levelet is írt az újságíró az Európai Unió illetékeseinek, Amelyben a pályázati lehetőséghez kért tájékoztatást. Muzslai Zoltán korábbi vallomásában azt is elmondta: 2009 nyarán három-négy interjút készített az elsőrendű vádlottal, de ezek nem kerültek adásba, mert a Kása Barna által elmondott dokumentumok nem kerültek elő. Muzslai Zoltán annak idején a vallomásában hangsúlyozta: egyetlen fillért sem kapott a közreműködésért, de abban reménykedett, hogy később nagyobb összeghez juthat. A per július 9-én további tanúk meghallgatásával folytatódik.
   
A tárgyalás után az MTI megkereste Fodor Gábort, aki azt mondta: soha nem állt kapcsolatban a vádlottakkal, és nem tudott semmilyen jótékonysági futballklubról.
   
Az természetesen előfordulhatott, hogy a Parlament közelében valaki rám köszönt, és én természetesen visszaköszöntem - közölte Fodor Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!