Öt képviselőnk lesz majd

Székesfehérvár - Öt egyéni választókörzet lesz a megyében, ha a parlament elfogadja a fideszes javaslatot az országgyűlési képviselők megválasztásának új rendjéről.

Tribolt Lajos

A rendszerváltás óta eltelt két évtizedben érvényben lévő szabályozás válhat a múltté, ha az országgyűlés elfogadja a fideszes Lázár János és társai által benyújtott egyéni indítványt az országgyűlési képviselők megválasztására.
Eddig a parlamentben 386 képviselő ült. Egyénileg 176-ot választottunk, 146-an kerültek be a budapesti és megyei listákról és 64 fő az országos listáról.
A T.Ház elé került javaslat végre megvalósítja a lakosság által régóta szorgalmazott és egyetlen párt által sem ellenzett létszámcsökkentést a parlamentben. A Lázár-féle javaslat 199 fős országgyűléssel számol. Egyéni körzetből 106-an kerülnének be, míg az országos listáról 93-an, vagyis megszünne a megyei lista. Az egyéni választókerületekben 1500 ajánlás kellene a jelöltséghez. A külföldön lakó magyarok a pártlistára szavazhatnának.
A beterjesztett javaslat szerint Fejér megyének öt egyéni országgyűlési képviselője lenne. Megyei lista hiányában plusz képviselővel akkor rendelkeznénk, ha valaki a pártok országos listáján kapna befutó helyet.
Nálunk eddig hét választási körzet volt: 1, Székesfehérvár, 2, Székesfehérvár (Öreghegy és Seregélyestől Polgárdiig egy sor település), 3, Dunaújváros, 4, Gárdony, 5, Mór, 6, Sárbogárd és 7, Bicske. Most öt lesz: 1, Székesfehérvár, 2, Székesfehérvár ( a város nyugati és déli részei és a volt móri körzet legtöbb települése), 3,  Bicske  ( a volt bicskei körzet és  a volt gárdonyi körzet egy része), 4, Dunaújváros ( a város és az északra eső települések a volt gárdonyi körzetből), 5, Sárbogárd ( a korábbi körzet a volt gárdonyi körzet néhány településével).


Megkérdeztük néhány ellenzéki politikust, mit szólnak a fideszes javaslathoz.
- Azt látjuk, hogy az előző választás eredményei alapján a baloldali körzeteket szétosztották a jobboldali területek között, hogy biztosan nyerjenek - mondta Horváth András az MSZP megyei elnöke.   Ráadásul kompenzáció sincs a rendszerben, tehát a győztes mindent visz elvet erősítik. Így, aki nem a győztesre szavaz, annak a voksa elveszik. A jelöltséghez szükséges 1500 ajánlás összegyűjtése 21 nap alatt majdnem teljesen kizárja a kispártok és független jelöltek indulását. A külföldön élő magyarok szavazatával nem értünk egyet, mert azt gondoljuk, hogy az szavazzon az ország sorsáról, aki itt él, itt fizet adót, résztvesz a közterherviselésben.
- Az LMP úgy látja, hogy a jelenlegi választási rendszer elemeit meg kellne őrizni, így a kétfordulós, két adatos rendszert - hallottuk Szabó Zsolttól, az LMP országos választmányi tagjától.    Az új szisztéma egyébként gyengíti a megyei érdekérvnyesítési képességet. Ráadásul az egyéni képviselőknek nehezebb lesz képviselniük a területüket, hiszen teljesen eltérő adottságú települések lesznek a körzetükben. Az ajánlószelvények számának 750-ről 1500-ra történő emelése szerintünk rontja a demokrácia minőségét, hiszen kevesebben tudják majd azt teljesíteni. A külföldön élő magyarok anyaországi képviseletét pedig alapvetően másképpen látjuk megvalósítandónak.


- A tervezetből látszik, hogy a Fidesz nem fogadta meg a kopogtatócédulákkal kapcsolatos tanácsunkat, így a velük való bizniszelés folytatódhat - kezdte Árgyelán János,  a Jobbik megyei elnöke.  - A Fidesz legutóbb 53 százalékos választási aránnyal kétharmadot szerzett a parlamentben. Az új tervezet mégnagyobb lehetőséget ad a győztesnek. Kisebb pártoknak szinte semmi esélyük sem lesz. A közben benyújtott fideszes módosító javaslat ellenére sem. Sajnos a magyei körzethatárok nem veszik figyelembe a természetes határokat. Székesfehérvár kettéosztása is esetleges, és sok település olyan körzethez került, ahova sem a történelmi kapcsolatuk, sem infrastruktúrális kötésük nincs. Ercsi például a Dunaújvároshoz tartozik, míg a várostól pár kilométerre lévő Kisapaostag Sárbogárdhoz. Holott őket minden kapcsolatuk Dunaújvároshoz köti.
Egyes elemzők szerint az új szisztémában megosztott ellenzék esetében a győztes 35 százalékos eredménnyel is kétharmadot szerezne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!