Orbán: a szavazófülkében minden magyarra egy másik magyar vár a határon túlról

Esztergom - Az európai parlamenti (EP) választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben, a szavazófülkében minden magyarra egy másik magyar vár a határon túlról - jelentette ki szombaton Orbán Viktor Esztergomban, a Fidesz és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának közös kampányrendezvényén.

MTI

A Fidesz elnöke a közelmúltban határon túli területeken tett látogatásaira utalva kiemelte: a június 7-i döntés öt évre határozza meg a magyarok súlyát az Európai Parlamentben.
    A kampányrendezvényen a belpolitikai helyzetről szólva a válság okaként azt jelölte meg, hogy "a mérhetetlenül gazdag emberek mohóságukban" elvették a becsületes emberektől azt, amiért egész életükben dolgoztak.
    Közölte: tapasztalatai szerint, "az egész ország egy hangon beszél", mindenkinek elege van és le akarja zárni az országot zsákutcába juttató Gyurcsány-Bajnai korszakot.
    "Eltakarítani a romokat, felelősségre vonni mindazokat, akik romhalmazt csináltak az országból, és újjáépíteni az országot" - mondta el a Fidesz céljairól Orbán Viktor. A Mária Valéria híd esztergomi lábánál elmondott beszédét mintegy ötszázas hallgatósága többször helyeslő felkiáltásokkal és tapssal szakította félbe.
    Beszédében Orbán Viktor idézte az európai gondolat atyjának tartott egykori francia külügyminiszter, Robert Schuman kijelentését, miszerint "Európában a demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem lesz", majd szavait azzal
a felhívással zárta: "ne feledjék, a szavazófülkében minden magyart várni fog egy másik magyar, a határon túlról".
    Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke a Fidesszel közös kampányrendezvényen azt hangsúlyozta: az európai egységesülés azt jelenti, hogy a jó magyar és a jó szlovák patrióta ugyanazt az irányt követheti, a civilizált európai együttélés irányát, egymás kölcsönös tiszteletét.
    "Mi Szlovákia lojális állampolgárai vagyunk, az MKP parlamenti képviselői az egyedüliek, akik soha nem szavaztak meg a szlovák parlamentben egyetlen olyan javaslatot sem, melynél felmerült az alkotmányellenesség gyanúja. Soha egyetlen sértő szót nem tettünk a szlovák népre, melyet tisztelünk és amellyel megértésben akarunk élni" - jelentette ki a politikus.
    Csáky Pál rámutatott, a szlovákiai magyarság számára nem a beolvadás, vagy az önfeladás a követendő út, hanem a polgári és nemzeti lét kiteljesedése, a szabad élet és az ezen alapuló szellemi, anyagi gazdagodás.
    "A nemzeteink közötti kiegyezés megkerülhetetlen ... akkor lesz itt valódi megbékélés, ha a távolságot mindkét oldalról csökkenteni akarjuk. Mi így teszünk és szlovák kollégáinknak is el kell jutni a képzelt út közepéig" - mondta az MKP elnöke, aki szerint e közben az igazságra és az erkölcsre kell támaszkodni és nem szabad ellenséget látni egymásban.
    A rendezvényen felszólalt Bauer Edit, a szlovákiai MKP listavezetője, aki megköszönte Orbán Viktornak a Fidesz öt éve tartó támogatását az Európai Parlamentben. "Közös a nyelvünk és félszavakból is megértjük egymást" - mondta. Hangsúlyozta, mindenkinek el kell mennie szavazni az EP-választáson, mert ott kell lenni, ahol "rólunk döntenek".
    Schmitt Pál, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője beszédében elmondta, a Fidesz a határokra való tekintet nélküli egységként tekint a Kárpát-medencei térségre, ahol közösen kell képviselni a magyar érdekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!