Önkéntesek - Jövő héten újra jönnek...

Dunaújváros - Kalapot le az ötlet kitalálói, kialakítói és végrehajtói előtt: a diák-önkéntesek sokat tanulhatnak az életről, és beszélgetőtársaik is sokat kapnak tőlük rendszeres látogatásaik alkalmával.

Pekarek János

Mégpedig a Dunasor 15-ben lévő, Árpádházi Szent Erzsébet Idősek Otthona meglátogatásával.

A látogatás szót most tessék ne csak szó szerint, hanem a kifejezés legnemesebb értelmében is érteni. A gimnázium diákjai azért jöttek, hogy segítségére legyenek az otthon lakóinak - és így áttételesen az ott dolgozóknak is.

A látogatás valóban látogatás: beszélgetnek az öregekkel, felolvasnak (mesét és újságot), zenélnek, énekelnek nekik, sakkoznak, kártyáznak velük, apróságokban (pohár víz, kerekesszék kigurítása) segítségükre vannak, de ez utóbbit már a nővérek segítségével. Mivel nem biztos, hogy az idős ember diétájához vagy gyógyszereihez, állapotához passzol a kérés.

- Nagyon örülünk, hogy ti, fiatalok felénk fordultok, és segítetek a lakóinkat kicsit visszahozni a mába! - mondta frappáns üdvözlő beszédében Földesiné Szilárdi Edit, részlegvezető főnővér. Utalva arra, hogy gondozottjaik sokszor bizony a múltban élnek, s nem is mindig van kedvük visszatérni onnan.

No, de mi vesz és visz rá ártatlanul jókedélyű fiatalokat manapság arra, hogy ezt az egyáltalán nem könnyű feladatot hetente vállalják, és puszta társaságukkal is segítsenek felderíteni néhány öreg napjait?

- Érdekes megismerni egy más világot! - válaszolta erre Paál Rebeka. - Én tavaly is jártam ide önkéntesként, meg a Jószolgálati Otthonba is: és nagyon jó volt érezni, hogy örülnek nekünk. A Jószolgálatiban még az ott gondozottak lelkesedése, világra való őszinte rácsodálkozása és vidámsága is megragadott!

- Nekem meghaltak már a nagyszüleim: azért jelentkeztem, mert azt remélltem, hogy itt találok pót-nagyikat! - mondta Édl Zsuzsanna. - És így is történt: megismerkedtem Margit nénivel, akivel nagyon összebarátkoztunk, és mindig hosszan elbeszélgetünk, amikor találkozunk.

Margit néni, azaz Kelenfi Istvánné tavaly január óta lakik az otthonban, s bár két lánya és két öccse is rendszeresen látogatják, mindig örül, ha Zsuzsával találkozik.

- Annyira aranyosak ezek a gyerekek, és különösen ő, hogy mindig meghatódok. Nem is értem, miért tartják sokan érzéketlennek a mai fiatalokat! - így Margit néni.

- A tavalyi tapasztalatok alapján most már kibeszélő órákat is tartunk - magyarázza Csathóné Zágoni Nóra, a programban résztvevő egyik tanár, akit sokan az önkéntes akció lelkének tartanak. -Nem minden gyerek tudja ugyanis feldolgozni a hallottakat, látottakat. Akadt olyan, aki napokig nem tudott aludni egy-egy látogatás után.

A tegnapi látogatás a sok új önkéntes miatt elsősorban az egyszerű alapszabályok meghallgatásával, az épület megismerésével telt - de sokan azonnal találtak beszélgetőpartnert maguknak. Tokaji Dóra és Bene Réka például az otthon egyik legrégebbi lakójával, Palotai Dániellel ismerkedett össze. S megígérték: jövő héten újra jönnek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!