Ők is a mi embereink, viszont...

Arról aligha vitatkozik bárki is, hogy kötelességünk segíteni a lecsúszott, hányatott sorsú, szegény embereken. Különösen, hogy egyre többen vannak. Arról azonban már megoszlanak a vélemények, hogy kiknek és minek az árán kell segíteniük? Mostanában sokat írtunk Mezőfalva-Szőlőhegyről: ott is sok a szegény ember. Megpróbáltuk most a község felől nézni őket. A szociális problémát országos szinten kellene kezelni!

Pekarek János

Különösen azóta, hogy mintegy tíz-tizenöt éve országszerte elkezdődött egy sajátos kivándorlási folyamat a városokból. Éppen az ilyen, eredetileg nem állandó lakhatásra szánt külterületekre, ahol nincs, vagy alig van közmű; se közösségi ellátás: például orvos vagy iskola; és ami a legfontosabb: ahol nagyon olcsók az ingatlanok.

Az olcsósággal természetesen együttjár az is, hogy az épületek általában igen rossz állapotban vannak, sokszor az elemi létfeltételeknek is alig felelnek meg. Azonban a városokban munkájukat veszített, eladósodott, lecsúszott rétegek fennmaradásukat sokszor csak így tudják meghosszabbítani: eladják városi lakásukat, vesznek egy víkendházat, présházat, kiköltöznek, és az árkülönbözetből egy ideig viszonylag kényelmesen megélnek.

S hogy mi lesz azután? Napszám, alkalmi munka, bűnözés, korai halál, öngyilkosság... Sokféle vége lehet a történetnek. Szociológusok sem ismerik a pontos végkifejletet, ám ritka (mi legalábbis még nem hallottunk ilyenről), hogy visszafelé is vezetne út a külterületekről.

Az elmúlt hetekben sokat írtunk Mezőfalva-Szőlőhegyről, elsősorban Pintér Józsefné esete nyomán, aki egyedül neveli unokáját, s olvasóinktól kért: kapott segítséget.

Bemutattuk Szabó Verocskát is, aki gyógyszertárban dolgozott, majd munkanélkülivé válva, párjával és legkisebb gyerekével ide költözött.

A falu határában volt cigánypérón a végsőkig kitartó egy-két család is itt talált menedékre, s a faluból is vannak kiköltözők.

Márok Csaba polgármester a minap azt nyilatkozta lapunknak: a községnek nem áll szándékában fejleszteni, közművekkel ellátni a Szőlőhegyet. Attól tartanak ugyanis, hogy ezzel csak tovább növelnék a terület vonzerejét, még több olyan család költözne oda, akiket a település önkormányzatának kellene segélyezni - és ez már meghaladná erejüket.

- Novemberben és decemberben ötven, illetve hetven fő kapott rendkívüli segélyt a faluban az önkormányzattól: ennek összege háromezer és tízezer forint között volt - mondja Borbély Anikó, Mezőfalva aljegyzője, aki sokat foglalkozik szociális ügyekkel. - Százhét olyan, munkaképes korú ember él Mezőfalván, aki rendszeresen kap úgynevezett rendelkezésre állási támogatást: ők időszakosan közcélú munkát végeznek a községben. Százegy ember kap lakásfenntartási támogatást - sorolja az aljegyző, aki hozzáteszi: ez csak a pénzbeli támogatás. Sok esetben természetben segít a falu: tűzifával, használt bútorokkal, építési anyagokkal, esetenként fuvarral.

Mezőfalva a környékbeli községek közül egyedül rendelkezik jóléti és családsegítő szolgálattal, a 2000. év óta. Öregeknek napközit tart fenn, ami egyfajta nappali melegedőként, ellátóhelyként is működik. A szolgálat ruhákat, iskolaszereket, táskákat is gyűjt és oszt szét, egészíti ki szavait az aljegyző.

- Számunkra kezelhetetlen a városokból kiáramló, többnyire lecsúszott, munkanélküli népesség problémája! - erősíti meg minapi véleményét Márok Csaba polgármester. - Tudjuk, hogy az eredetileg nem lakásként épült ingatlanokban sokszor nagyon nehéz körülmények között élnek: csak villany van, víz többnyire csak az udvari kútban, s onnan esetleg elektromos szivattyúval hozzák fel. Az utak: dűlők. Lehetőségeinkhez mérten próbálunk segíteni nekik, de hát a falu belterületén is sok teendő van! Mezőfalva fejlődő település: most bővítjük az iskolát, mert szerencsére sok a gyerek, mi vagyunk a környék csatornaberuházásának második ütemében a gesztor település, rengeteget pályázunk és sokat nyerünk is, ezért évi költségvetésünk 1,1 milliárd forint. De ha felduzzasztanánk a külterületek lakosságát, akkor még annyit sem tudnánk tenni értük, mint ma!

A falu az ingatlantulajdonosok kezdeményezésére és anyagi részvállalásával egy szilárd burkolatú utat tervez a szőlőhegyi Pálinka sorra. Új buszmegállókat is építenek Szőlőhegynél. Vízvezetéket nem tudna építeni a község a maga erejéből: az ott élőktől pedig nem várhatnának ehhez anyagi hozzájárulást.

- A szociális problémát országos szinten kellene kezelni: megelőzni az elszegényedett városlakók kiáramlását a korlátozott teherviselő képességű településekre! - állítja Márok Csaba.

Címkék#Mezőfalva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!