Nyolc országon át, kétezerötszáz kilométer evezés a Duna-túrán

Dunaújváros - Kétezer-négyszázötvenöt folyamkilométer, száztizenkét résztvevő, tíz országból. Ezek a főbb jellemzői az ötvenötödik alkalommal megrendezett Nemzetközi Duna-túrának.

Boda Bence

Feketétől Feketéig

Már említettük, a Nemzetközi Duna-túra Európa leghosszabb túrája, s egyben a legrégebbi is: 1956-ban alapították szlovák és magyar kajakosok. Az első túra Pozsonyból indult és Budapestre érkezett meg.

Az eltelt ötvennégy év alatt csatlakozók jóvoltából a túra ma nyolc országot érint: Németország a nyitószakasz, vadregényes tájakkal bőven teletűzdelve; Ausztria, ahol a Duna történelmi városok, várak és hegyek között folyik; Szlovákia, ahol a legszebb Duna-kanyar vár a túrázókra Dévény váránál;  Magyarország Budapest legszebb látnivalóival (és természetesen városunkkal); Szerbia ahol szintén gyönyörű látvány fogadja a kenusokat; s a két utolsó szakasz, Bulgária és Románia. Így érte el a túra mostani hosszát, amely a németországi Ingolstadttól, a romániai SF Gheorge-ig tart.

Aki kedvet kapna bárhol csatlakozhat a túrázókhoz. A 112 induló közül 18 magyar csinálja végig a magyar szakaszt - Esztergomtól Mohácsig. Közülük Molnár József Budapesttől a Fekete-tengerig evez. Mohácsig már megcsinálta a túrát, a Fekete-tengerig azonban ez lesz az első. A túrára érkeztek messziről is: egy-egy kanadai és amerikai, négy ausztrál és öt angol evezős is résztvesz a Duna-túrán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!