Nincsenek határok! - Erdélyi és vajdasági gyerekek a Hild sporttáborában

Dunaújváros - Tizenkét határontúli magyar diák vendégeskedett egy hétig a Hild kollégium sporttáborában. A gyerekek azt mondták: jó hírünket viszik el az otthoniaknak.

Szigeti Sándor

 

- Tavaly szerveztük meg első alkalommal a sporttábort. A cél az volt, hogy a tehetséges gyerekek Dunaújvárosba jöjjenek sportolni. Ebben az évben húsz magyarországi és legalább ugyanennyi határontúli oktatási intézménynek küldtünk meghívót. Jómagam huszonöt éve ápolok kapcsolatot  határon túl élő magyarokkal, az egyik kolléganőnk pedig Marosvásárhelyről származik. Tavaly három ifjú jégkorongozó volt nálunk Erdélyből  -  mondta el lapunknak Szabó Tamás, a Hild kollégium igazgatója azt, miképpen léptek kapcsolatba az  intézményekkel.  Kilenc fiatal a Vajdaságból érkezett, közülük heten Csantavérről ketten pedig Zentáról. Négyen  a székelyföldi Kézdiszentlélekről jöttek:

- Két évvel ezelőtt már jártam Dunaújvárosban. Akkor apuék jöttek el Pentelére egy öregfiúk focimeccsre. Nekem tetszik Dunaújváros, és jók a focipályák is, úgyhogy legszívesebben maradtam volna még egy hétig - mondta lapunknak a tizenhárom éves csantavéri Sinkovits Dávid, aki a szabadkai Spartak futballklub egyik legtehetségesebb utánpótlás-játékosa. 

Lapunkon keresztül két korosztályos szerbiai birkózóbajnok, Fekete Erik és Varga Attila is arra buzdította olvasóinkat: ha tehetik, menjenek el, és nézzék meg Zentát, ahol a szép főtér mellett  a helyi Tisza-part is népszerű kirándulóhely.

A Kovászna megyei Kézdiszentlélekről érkezett csoport vezetője, Molnár Dániel pedig elárulta: bár vajmi keveset tudtak Dunaújvárosról az elindulás előtt, nagyon  megtetszett nekik a város:

- Kedvesek az emberek, ezért  hírül visszük az otthoniaknak, hogy itt szívesen látják a határon túli magyarokat - mondta Molnár Dániel. Támogatók nélkül nem sikerült volnaTámogatók nélkül nem jöhetett volna létre a tábor. A dunaújvárosi Fidesz-frakció mellett György Tamás és Pinthoffer Antal vállalkozók segítettek. A résztvevők pedig:   Csantavérről:  Bozsics Martin, Firic Dávid, Horvát Richárd, Kozma Róbert, Pesti Roland, Sinkovits Dávid, Vituska Sebestyén. Zentáról: Fekete Erik, Varga Attila. Kézdiszentlélekről:  Horváth Zsolt, Molnár Dániel (szülő), Molnár Szabolcs és  Tompos Zsombor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!