Népszámlálás: szorít a határidő

Dunaújváros - Már csak néhány nap maradt a népszámlálási kérdőívek kitöltésére. Határidő: október 31.

Kovács Anita

Továbbra is lázasan dolgoznak a népszámlálóbiztosok, hogy minden lakást, házat, illetve a bennük élőket sikerüljön összeírni. A feladat nem egyszerű, sőt, egyre nehezebb, hiszen a népszámlálás végső határidejéhez közeledve jellemzően az adatot szolgáltatni nem akarók vagy nem tudók maradtak. Az üresen álló lakások okoznak még gondot, amelyeknél nehéz illetékest találni.

Dunaújváros feldolgozottsági szintje a tegnapi állapotot tekintve 86,7 százaléknál jár, ami jobb az országos 81,8%-nál, de a megyei 83,4%-nál is. Viszont ez nem jelenti azt, hogy könnyű lenne a vasárnapig tartó időszak, hiszen már csak október 31-ig lehet a hetek óta értesítőkre sem reagálókat adatszolgáltatásra bírni.

A kötelezettségüket nem teljesítők még felvehetik a kapcsolatot a körzetükhöz tartozó számlálóbiztossal (elérhetőségük az adatszolgáltatói borítékon, értesítőn található, vagy a 25286-980-as számon is megtudható). A másik lehetőség, hogy felkeresik a polgármesteri hivatal népszámlálási irodáját a városháza hetedik emeletén, ahol ma 8-12 óráig, illetve 13-16 óráig, csütörtökön 8-12-ig és 13-tól 15 óráig, valamint pénteken csak délelőtt, 8 és 12 óra között fogadják az ügyfeleket.

Azok az adatszolgáltatást elutasítók, akik vasárnapig egyik fent említett lehetőséggel sem élnek, szabálysértési eljárással néznek szembe, ami nem tudható le a  pénzbírsággal, hiszen annak lerovása után is kötelező marad számukra a kérdőívek kitöltése. Tehát nem éri meg bliccelni.

Idén először lehetett interneten adatot szolgáltatni. A KSH előzetesen 10%-ra jósolta az interneten kitöltők arányát. Ehhez képest városunk lényegesen  magasabb arányszámmal büszkélkedhet: az eddigi 23 362 kitöltő közül 5878-an válaszoltak online, ami jelenleg több mint 25 százalékot jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!