Nem minden képviselő tölthet be minden megszerzett mandátumot

Sok képviselő több választás-típusban is mandátumot szerzett a vasárnapi voksoláson, azonban a jogszabályok szigorúan megszabják, milyen mandátumokat lehet egyszerre betölteni.

nincs nev

A tízezer lakosnál kisebb településeken úgynevezett egyéni listán választották a képviselőket, minden választópolgárnak annyi szavazata volt, ahány fős képviselő-testület van az adott településen. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény azonban rögzíti: ezeken a kistelepüléseken a polgármester nem lehet egyúttal a képviselő-testület egyéni listáról mandátumot szerzett tagja is, vagyis, ha az egyéni lista jelöltjét polgármesternek is megválasztották, törölni kell őt az egyéni listáról, és helyébe a következő legtöbb szavazatot elért jelölt lép.
A tízezer lakosnál nagyobb településeken vegyes választási rendszerben választották a képviselő-testület tagjait: a választók az egyéni választókerületi jelöltekre szavaztak, de az egyéni választókerületben mandátumot nem eredményező úgynevezett töredékszavazatok alapján, a jelölőszervezetek között arányosan úgynevezett kompenzációs mandátumokat is kiosztottak.
Fontos szabály azonban, hogy ha valakit polgármesterré választottak vagy egyéni választókerületben nyert mandátumot, akkor őt törölni kell a kompenzációs listáról. Azonban azt nem zárja ki semmilyen szabály, hogy valaki egyéni választókerületben és polgármesterként is megnyerje a választást, és mindkét mandátumot megszerezze. A két mandátum betöltése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az adott személynek a képviselő-testület ülésén dupla szavazati joga lenne, azaz "két kézzel szavazhatna". A jelölt tehát a "kettőt nyer - egyet kap" - konstrukcióban valójában nem számít választójogi értelemben erősebbnek, mint képviselőtársai.
A fővárosi lista azonban másképpen "működik": ha a fővárosi lista jelöltjét főpolgármesternek választották - ahogy ez Tarlós Istvánnal történt - akkor őt törölni kell a párt (jelen esetben a Fidesz-KDNP) fővárosi listájáról és helyére a sorrendben utána következő jelölt lép. Ha azonban valaki fővárosi kerületi kompenzációs listáról és fővárosi területi listáról egyaránt mandátumot szerzett, akkor 30 napon belül nyilatkoznia kell, hogy melyiket fogadja el, vagyis "összeférhetetlen" a kerületi kompenzációs listás és fővárosi listás mandátum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!