Negyven éve tanít, oktat, nevel a Petőfi

Dunaújváros - Mozgalmas négy évtizedet tudhat maga mögött a Római városrészben található Petőfi Sándor Általános Iskola, amely fennállásának negyedik ikszét ünnepli. Visszapillantó.

Szabó Szabolcs

- Azt kérem tőletek, vigyázzatok új iskolátok szépségére, tisztaságára. Szorgalmas munkával alapozzátok meg az iskola jó hírnevét! - a lapunk 1972 szeptember 5-i számában olvasható tudósítás szerint dr. Tapolczai Jenő, az MSZMP Központi Bizottságának tagja e szavakkal indította útjára a Castrum városrész iskoláját frissében elfoglaló diákhadat. Az 197273-as tanévben induló oktatási intézmény lett a város kilencedik iskolája. A ma Petőfi Sándor nevét viselő épületet Baranyai Ferenc tervezőmérnök tervei alapján a 26-os számú Állami Építőipari Vállalat építette - mint lapunk korabeli száma kiemelte - kiváló minőségben. A beruházás 22 millió forintba került és az első oktatási napon 750 kisdiák részvételével kezdődhetett meg a tanítás.

Castrum iskolája a legnagyobb magyar költő, Petőfi Sándor nevét 1973 március 15-én vette fel, ekkor avatták fel a dunaújvárosi művész E. Tóth Ila alkotta Petőfi mellszobrot, amely most is az intézmény bejáratánál található.

Hogy mennyire égető szükség volt a Petőfi iskolára ,azt jól mutatja, hogy  az intézmény világhálós oldalán olvasható gyűjtés szerint  a '70-es évek demográfiai csúcsán volt 1506 diákot tudhatott padsoraiba a Római városrészi intézmény.

Jelenleg öt és félszáz tanuló pallérozódik a város népszerű iskolájában és a negyvenes évforduló alkalmával rájuk, illetve a pedagógusokra és dolgozókra marad(t) az a kellemes teher, hogy méltóképp ünnepeljék a mögöttünk hagyott négy évtizedet.

Az iskola hagyományos diákhete, a Petőfi hét keretében a péntek délelőtti nagyszünetben avatták fel az intézmény fennállásának negyvenedik évét köszöntő emléktáblát.

Az ünnepélyes táblaavatás mellett, közvetlenül a szikla szomszédságában a jövő generációknak fát is ültettek az intézmény igazgatója, Rideg István vezetésével.   

Volt, hogy 1506 diák tanult az intézményben

A kőszikla maradt, a tábla változott2010 szeptemberében szerelték le a Petőfi iskola előtti emblematikus kőoszlopról azt az  1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint a Tanácsköztársaság közös emlékéül állított táblát, amelyet még a ş80-as évek derekán állították fel. Lapunk kérdésére akkor Rideg István igazgató elmondta, ő  kezdeményezte a tábla eltávolítását. Az iskola vezetője leszögezte:  csak ideiglenes állapotról van szó. Pénteken új tábla került az oszlopra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!