Navracsics: teljesen széthullott a kormányzati politika

Budapest - Navracsics Tibor szerint teljesen széthullott a kormányzati politika az elmúlt félévben. A Fidesz parlamenti frakciójának vezetője az MTI-nek adott év végi interjújában kijelentette: árnyékkormányuk nem lesz, és támogatják, hogy április 11-én legyen az országgyűlési választások első fordulója. Elismerte, a Fidesz kormányzati felkészülése során valóban felvetődött a csúcsminisztériumi rendszer lehetősége.

MTI

Az őszi politikai szezont értékelve Navracsics Tibor kifejtette: jelenleg olyan kormányfő áll az ország élén, aki nem tekinti politikai céljának, hogy a vezetésével választási győzelmet arasson a kormánypárt, hiszen Bajnai Gordon miniszterelnök többször is egyértelművé tette, a maga részéről nem kíván a választásokon indulni.

A frakcióvezető úgy véli, mindez látszott a kabinet tevékenységén is: "a kormányzati politika gyakorlatilag teljesen széthullott ebben a félévben". A kormány politikájának nem volt iránya, nem tudott választ adni olyan alapvető kérdésekre, hogy milyen irányban képzeli el az ország jövőjét, mit kíván tenni azért, hogy a válság elmúltával Magyarország ismét a térség éllovasai közé tartozzon - vélekedett.

Amit a kormány tett, az nem más, mint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval kötött hitelszerződésekben foglaltak teljesítése - mondta Navracsics Tibor, hozzátéve: "nem kormányzati politikáról beszélhetünk, hanem a hitelért vállalt kötelezettségek végrehajtásáról".

A fideszes politikus szerint a magyar Országgyűlés tekintélye jelenleg azért olyan alacsony, mert az átlagember csak azt látja: a parlament meddő viták színtere, amelyekből nem születnek jó megoldások, és amelyek nem szolgálják az emberek életének jobbítását.

Emellett azonban rámutatott: vannak objektív okai is a Ház tekintélyvesztésének. Szerinte ezek közé tartozik a nyolc éve fennálló "politikai patthelyzet", ugyanis a választásokon első és második helyezett párt közötti különbség egy százalék körüli. Talán a választók úgy érzékelték ezt a patthelyzetet, mint a politika meddőségének bizonyítékát - vélekedett.

Azzal kapcsolatban, hogy az államfő bejelentette, a lehető legkorábbi dátumra fogja kiírni a választásokat, Navracsics Tibor közölte: a Fidesz álláspontja 2006 ősze óta az, hogy minél hamarabb le kell zárni ezt a korszakot, mert olyan bizalmi válság húzódik meg részben a politikusok között, részben pedig a politikusok és a választópolgárok között, amit csak új választással lehet áthidalni. Minél hamarabb meg lehet tartani a választásokat, annál jobb, ezért a Fidesz támogatná, hogy 2010. április 11-én - a lehető legkorábbi időpontban - legyen az első forduló.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök korábban az MTI-nek kifejtette, nem tartja indokoltnak a kampány megkezdését március 15-e előtt, a frakcióvezető rámutatott: Európában szokványos a három-négy hetes kampány, és ő is úgy véli, elegendő három, három és fél hét a Fidesznek a programja megismertetésére. Ráadásul - tette hozzá - a kampány olcsóbbá tétele érdekében benyújtott fideszes indítvány is háromhetes kampányidőtartamot célzott meg.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet: várható, hogy a januári előkészületek után az ország már februártól fokozatosan, egyre inkább kampányhangulatba fog kerülni.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a Fidesz le szeretné zárni az elmúlt nyolc évet, amely "az 1990 utáni magyar történelem mélypontját hozta", ezt pedig csak úgy lehet megtenni, ha "a választópolgárok újbóli legitimációjával a választások révén egy új fejezetet kezdhetünk el". Nemcsak egy új kormány megalakulásáról van szó - mondta -, hanem arról is, hogy egy új jövőképet kell felvázolni a ma gyenge ország számára.

Hozzátette, titokban reméli, hogy azokról a politikusokról is ítéletet fognak mondani az emberek, "akik nagymértékben hibáztathatók azért, hogy a magyar politika a választók szemében elvesztette hitelét".

A Fidesz választási felkészülésével összefüggésben elmondta: a területi, valamint az országos lista felállítása február-március környékén várható. Megjegyezte, mivel a Fidesznek számos szövetségese van, ügyelni kell arra, hogy ezek a szervezetek, valamint a párt tagozatai is megfelelőképpen legyenek képviseltetve.

Arra, hogy mind a 176 egyéni választókerületben Fidesz-győzelmet vár-e, a képviselőcsoport vezetője úgy fogalmazott: soha ilyen jó esélyük nem volt még a győzelemre, de hangsúlyozta, hogy egyik választókerület sem jár automatikusan a fideszes jelöltnek; a választópolgárok bizalmáért keményen meg kell dolgozniuk.

Kérdésre kijelentette: a Fidesz nem fog árnyékkormányt állítani, pedig ennek lehetősége a most lezáruló ciklusban többször felmerült. Végül azonban amellett döntöttek, hogy nem. Kiemelte viszont, hogy a mostani frakcióban a kabinetvezetők tulajdonképpen árnyékminiszteri tevékenységet látnak el.

Navracsics Tibor szerint, amikor a Fidesz lehetséges állami, kormányzati vezetők személyéről gondolkodik, három tulajdonságot kell mindenképpen figyelembe venni: az országgyűlési képviselőként, szakpolitikusként végzett munkát; a kormányzati munkában szerzett tapasztalatokat; valamint a "megújulást jelző" fiatal kort.

A Népszabadság hétfői számában megjelent, a Fidesz esetleges választási győzelme utáni lehetséges kormányzati struktúráról szóló értesüléssel kapcsolatban kifejtette: több változatról is gondolkodnak a kormányzati struktúrát illetően, és szándékosan nem akarnak dönteni addig, amíg nem ismert a választás eredménye, ugyanis minden, addig meghozott döntés a leendő miniszterelnök mozgásterét szűkítené.

Hozzátette, valóban van egy olyan lehetőség, amely csúcsminisztériumi rendszerben gondolkozik, ám van más is, amely a "hagyományosabb magyar megoldásnak inkább megfelel".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!