Munkahelyvesztők kérhetnek segítséget

Dunaújváros - Segítséget kérhetnek azok, akik elveszítették a munkahelyüket, vagy csökkent a jövedelmük. Másfél hónap alatt 800-an jártak emiatt a városházán...

Körmendi Erzsébet

A nyáron született meg az a kormányrendelet, amely alapján támogatást kérhetnek azok, akik tavaly szeptember 30. után veszítették el munkahelyüket. 

A segítség  20 és 50 ezer forint között ítélhető meg,   a rászorultság mértékétől függően, és különös okot adó körülmény esetén elérheti a 100 ezer forintot is. Azoknak is jár, akiknek a jövedelmi a gazdasági  válság kezdete óta legalább 20 százalékkal csökkent, vagy a hiteltörlesztésük növekedett 20 százaléknál jobban. 

Az úgynevezett krízishelyzetbe kerület támogatási kérelmét augusztus harmadikától fogadja be az önkormányzat szociális és egészségügyi irodája. Bojtorné Nagy Katalin irodavezetőtől tudjuk, hogy az érdeklődők száma folyamatosan magas volt,  augusztusban 793-an érdeklődtek személyesen vagy telefonon a feltételekről. Sok volt közöttük a nyugdíjas - ők  krízistámogatásra nem jogosultak, de a nyugdíjbiztosítótól kérhetnek egyszeri segélyt. Az érdeklődők közül 185-en adtak be kérelmet, a többsége jogos volt, csak 10-et utasított el a bíráló bizottság. Az irodavezető felhívja a figyelmet arra: november 30-ig fogadhatják be a krízistámogatási igényeket. 

Az elszegényedés érzékelhető. Tavaly júliusban és augusztusban 1566-an jártak a szociális irodán, mert gondjuk volt. Idén duplázott az iroda:  2844 helybélit támogatott a nyár utolsó két hónapjában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!