Munkahelyek megőrzése a fő cél, az elvárt béremelést is megnézik

Fejér megye - Kimagaslóan megnőtt a gazdasági válság óta a munkahelymegőrző támogatás iránti igény —hangsúlyozta Buday Attila, a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója.

Klecska Ernő

– E támogatással a munkahelyek megőrzése érdekében olyan munkaadók támogatása a cél, akik működésükkel összefüggő okból a munkavállalók munkaviszonyát rendes felmondással kívánják megszüntetni. A vissza nem térítendő forrásra nem kell pályázni, egyszerű kérelemmel kezdeményezhető. Az eljárás kedvez a foglalkoztatónak, hiszen egyszerű, akérelmet belátható határidőn belül elbíráljuk - a támogatásra nyújtható forrás decentralizált, ami azt jelenti, hogy a kifizetés a Fejér
Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központján keresztül havonta utólag történik - tájékoztatott Buday Attila.

A támogatás iránti kérelmet a foglalkoztató székhelye, telephelye szerint illetékes kirendeltségén lehet átvenni. A kérelemelbírálására, ha hiánypótlásra nincs szükség, 30 napon belül kerül sor. A támogatás egyik kardinális feltétele az, hogy a cég átmenetileg küzdhet likviditási gondokkal és problémája nem több évre elhúzódó jellegű.
Egy foglalkoztató többször is kérhet támogatást, de csak akkor nyújtható be ismét a kérelem, ha a továbbfoglalkoztatási kötelezettség lejártától számítva eltelt fél év. A támogatás főleg azokat a cégeket célozza, ahol az prognosztizálható, hogy a támogatással helyzete stabilizálódik és egy kilábalási időszakot követően ismét erőteljes gazdasági, munkaerőpiaci szereplővé válik.


Mérlegelni kell azt is, hogy az adott vállalkozás mennyire meghatározó gazdasági szereplője az adott kistérségnek, mióta működik, volt-e vele kapcsolatunk, annak milyen tapasztalata volt. Idén már azt is vizsgálni kell, hogy végrehajtották-e az elvárt béremelést. A vissza nem térítendő támogatásmértéke a felmondással érintett munkavállalómun-kabére és járulékai együttes összegének 25-75 százalékáig terjedhet. Ennél magasabb mértékű támogatás – amely a munkabér és járulékai 50-90 százalékáig terjedő mértékben állapítható meg – pár esetben adható. Akkor, ha az érintett munkavállaló személyi alapbére, illetve a teljesítménybérezés alapjául szolgáló bére azonos akötelező legkisebb munkabér összegével, vagy az illető megváltozott munkaképességű, illetve ha foglalkoztatása a munkaviszony megszüntetésének megelőzése érdekében akorábbinál rövidebb időtartamú munkaidőben történik. A támogatás havi mértéke munkavállalónként nem haladhatja meg a kötelező legkisebb munkabér 150 százalékát, vagyis a 139.500 forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!