Mulattsággal űzzük el a telet

Székesfehérvár - Vízkereszt után kezdődik és húsvét előtt negyven nappal ér véget a farsang, vagy ma használatos kifejezéssel: a báli szezon. Székesfehérváron szombaton a megyei gazdaság bálja nyitotta meg a mulatságok sorát. A kamarai rendezvényt csupán a hagyományos gánti sváb bál előzte meg.

Miskei Anita

Nem véletlen, hogy pont az év leghidegebb, legszürkébb napjaira időzítették őseink a mulatozásokat, amikor a leginkább szükségük van az embereknek arra, hogy elkerüljék az úgynevezett téli depressziót. A nehéz gazdasági helyzet ellenére sokan várták már a báli szezont, hogy kikapcsolódjanak. Az elmúlt évek során egyre több bált szerveztek, olyan nagy volt rá az igény. Szerveződik már bál szakmai-, nemzetiségi alapon, s gyakoriak a támogató-, adománygyűjtő bálok is. Vidéken és a városokban is az egyik legfontosabb társadalmi esemény a téli hónapokban a bál. Sőt, már a fiatalabbak is készülnek, igaz, az elegáns báli viseletet inkább jelmezre cserélik, s álarc mögé bújva lepik meg egymást.

 



A bálozóknak egyébként mind viselkedésben, mind pedig öltözködésben meg kell felelniük az elvárásoknak - hívta fel a figyelmet Nagy Karolina divattervező. Megjegyezte, a báli divat évek óta keveset változott, a férfiaknál a sötét öltöny, illetve a szmoking a leggyakoribb viselet. Nem csak a fehér ing dívik, az öltönyökhöz szívesen vesznek fel az urak sötétszürke inget, ezüstszürke nyakkendővel, ami nagyon elegáns. A hölgyek még mindig előnyben részesítik a feketét, általában ezüst-, vagy aranyszínű díszítéssel, kiegészítőkkel. Színesebb alkalmi viseletek is előfordulnak, a leggyakoribb a bordó és a kék, kedvelt még az ezüst- és aranyszínű is. Világos, élénk, netán pasztellszínű estélyik, mint a fehér, a piros, vagy a rózsaszín, elvétve fordulnak elő.

Azonban - emelte ki a divattervező - a fiatalabbak bátran viselhetnek rövid fazonú kisestélyit, a kevésbé bátor hölgyek pedig kiegészítőkkel tehetik igazán egyedivé ruháikat. Strasszokkal, gyöngyökkel, virágos kitűzőkkel dobhatják fel alkalmi ruhájukat a bálozók. A lényeg, hogy csillogjon!

A megyében a hagyományos sváb bálokat január elején rendezték meg, a legtöbbet azonban csak ezután rendezik meg. Katonabál, lovasbál, vállalkozók bálja. Mindenki találhat kedvére valót. Az egyik legizgalmasabb, leglátványosabb bál talán a borbál lesz.

 



- Borlovagrendünk - a korábbi évek hagyományait folytatva - idén, az alapítás tízedik jubileumi évében, különösen nagy figyelmet fordítva rendezi meg a báli szezon egyik legjelentősebb társasági eseményét, a IX. Borlovag Bál és Díjátadó Borgála programját, amelyre több mint kétszáz vendéget várunk - tudtuk meg a Noé Hegyi Borrend nagymesterétől, Bognár Zoltántól, aki azt is elárulta, a megye összes borrendje képviselteti magát. A február 18-ai eseményen itt lesz a móri Brindisi Szt. Lőrinc Borrend, az adonyi Dunamenti Szent Orbán Borrend, a velencei Szent Benedictus Borrend és persze a csókakői Szent Donát Borrend is.

Az estély csúcspontja minden bizonnyal a borlovagrend zászlósborának a megválasztása lesz. A díjnyertes zászlósbor a Királyi Város Bora kitüntető címet kapja, s egy éven keresztül hitelesen és méltóképpen képviseli városunk borlovagrendjét hazánk történelmi borvidékein valamint szüreti és borfesztiváljain, egyúttal fontos arculatépítő elem és reprezentációs eszköz a Koronázóváros számára is - mondja Bognár Zoltán. Megtudtuk, a díszvendégek között ott lesz a IX. Borlovag Bál és Díjátadó Borgála fővédnökeként Cser-Palkovics András fehérvári polgármester, Tálos Tamás, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnöke, Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, egyben a Borlovagrend nagykövet tagja is.

A rendezvény középpontjában a helyi borkultúra értékeinek és hagyományainak megőrzése, fejlesztése és tagságunk pincészeteinek, kézműves borainak, mint a gasztronómia kitüntetett főszereplőjének a népszerűsítése áll - összegzett a nagymester.


A szülők is csak emberek (Jegyzet)

Az üzletbe lépve füléig pirult, meglett apukával találkoztam. Piros bugyit vásárolt, legalább egy tucatot. Az apró boltocskában zavarba jött, miközben bizonygatta az eladónőnek, szülők-nevelők bálja lesz az általános iskolában, s az apukák vagány csajoknak öltöznek. Az eladó hitte is, nem is a történetet, de kiszolgálta a férfit. „Miért ne? Láttam már ennél cifrábbat is!” - jegyezte meg nekem. Jó ismerősként többször megfordultam már nála. Egy következő alkalommal aztán mosolyogva kérdezett rám: „Emlékszel még az apukára, aki piros bugyit vett?” Azonnal beugrott a történet. Az eladó egy CD-t villantott felém. Az apuka hozta be, a bál eseményeit rögzítették Téli depressziónak bizony nyoma sem volt a felvételen.

  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!