Mit viseljen az idei bálon? A divatot lehet egyéniséggel kombinálni

Január, február a bálok szezonja. Talán nem véletlen, hogy az év leghidegebb, legszürkébb napjaira időzítették őseink a mulatozásokat. Egyre gyakoribbak a szakmai-, nemzetiségi bálok, a jótékonysági-, adománygyűjtő estek. A bálok néhány helyen nemes célokat szolgálnak, másutt pedig a társasági élet kiemelkedő eseményének számítanak. Ezért aztán minden bálozó igyekszik megfelelni az elvárásoknak viselkedésében, öltözködésében.

Miskei Anita

A báli divat évről évre változik -  mesélte Németh Karola varrónő. Elárulta, idén a föld színek mellett a fémes színek a legnépszerűbbek. Persze a piros és a fekete örök színei az alkalmi viseletnek.

- A fekete, a barna és a bézs mellett idén hódít a bronz, az arany és az ezüst is. Persze a tűzpiros és a bordó is népszerű viselet. A báli ruháknál a trendek meghatározóak ugyan, mégis fontos a bálozó egyénisége. Előfordul, hogy valaki gondolatban már megtervezi álmai ruháját,  majd felkeres egy méretes szabót, s kiderül, nem valósítható meg az alkalmi viselet, esetleg előnytelen volna számára. Éppen ezért az elmúlt években magam is belefogtam a tervezésbe a ruhák kivitelezése mellett. Érdemes együtt gondolkodni a ruha viselőjével, így egyénisége éppúgy beleszövődhet a ruhába, mint a napi divat - mesélte a szakértő. Hozzátette, az elmúlt években egyre kevesebben varrattak, varratnak ruhát, alkalmi öltözetet. Tíz évvel ezelőtt sokkal többen fordítottak erre figyelmet. Napjainkban az olcsón elérhető tömegcikkeket választják a vásárlók, így az átalakítások kerültek a szalonok fő profiljába.

- Az interneten, s az olasz szaklapokból tájékozódom, hozzánk legközelebb az elegáns olasz divat áll, ezt szeretik a magyar nők is. Persze, hogy elkészüljön a megálmodott ruha, legalább két hét kell. A viselőjétől, igényeitől is függ, s attól is, mennyire lesz díszített a ruha. A báli mellett esküvői ruhákat, menyecske ruhákat és szalagavatón viselhető alkalmiakat is készítünk. Úgy hiszem, fontos, hogy olyan darabokat tervezzünk és varrjunk, melyek nem csak egyszeri viseletül szolgálnak. Praktikusak például a két részes - fűzős felsőből és uszályos szoknyából álló - darabok. Így ugyanis más alkalmakkor akár külön-külön is viselhetők - mondta Németh Karola. Megjegyezte, az édesanyja arra tanította, hogy soha semmit ne dobjon ki. A szakmában is ez a mottója. Elárulta, némi átalakítással, egy új színnel, díszítéssel a régiből is újat, divatosabbak varázsolhatunk.

 Hasonlóan vélekedett Varga Csilla. A fiatal divattervező a megdöbbentő, figyelemfelkeltő darabokat kedveli. Merészen kombinálja a színeket, persze figyeli a trendeket is. Elárulta, a legtöbb hölgy a feketét választja. Bár az utóbbi időben a nők  körében már-már követendő  példává vált trendi  new york-i nő, Carrie Bradshow, arra sarkall bennünket, öltözzünk merészebben.

- A fekete persze alap, de erre már "építkezhetünk", választhatunk  vadabb színű kiegészítőket is. A nálam megforduló barátnők, ismerősök, vendégek egyre gyakrabban kérdezik, hogy például egy királykék alkalmi ruhában megjelenhetnek-e egy bálban, színházban - mondta a divattervező.

A székesfehérvári ruhakölcsönzőkben nem csak az esküvői- és koszorúslány ruhákat, hanem a bálokra, különleges alkalmakra választható kis- és nagyestélyit is megtalálhatjuk. A színek között bőséggel válogathatunk, mert már a koszorúslány ruhák sem csak rózsaszínűek. A legtöbb helyen elmondák, népszerűek a bordó, valamint a mélykék és az olajzöld színű darabok is. Hozzátették, a fiatalok merészebbek, akár pinket is választanak, az idősebb korosztály a visszafogott eleganciát választja, körükben uralkodóbbak a sötétebb árnyalatok.

 

Már megkezdődött a farsangi, báli szezon. A megyében is több helyen hirdették meg a hideg téli napok egyik legjelentősebb társadalmi eseményét, a bált. Székesfehérváron a jövő héten lesz pótszilveszteri bál, s a vállalkozókat is estélyre invitálják. Előbbit a Hotel Magyar Királyban, utóbbit a Novotel Hotelben rendezik meg, szervezője pedig a Fejér Megyei kereskedelmi és Iparkamara. 




Első bálozók

A XIX. század második felében és a XX. század elején a társasági élet eseményeit íratlan szabályok határozták meg. A különböző alkalmakkor viselendő öltözéket is az etikett írta elő. A báli ruhák esetében igen fontos volt azt követni. Mély kivágású estélyiben kizárólag férjezett nőknek illett megjelenni.  Aki megszegte az íratlan szabályokat, a társaság bizony kiközösítette. Hiszen megkülönböztették az erkölcsös úrihölgyeket és az úgynevezett félvilági nőket, akik kicsapongó életformájukkal, feltűnő öltözködésükkel hívták fel magukra a figyelmet. Nem ők voltak az igazi első bálozók, ahogy a mai celebek sem, akik  gyakran mellnagyobbításon átesve, feltuningolt szájjal éppen ezeket az alkalmakat választják megújult külsejük bemutatására, mely visszafogottságtól, jóízléstől távol áll.

Miskei Anita jegyzete

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!