Milyen gondok vannak az iskolák környékén?

Dunaújváros - A Dunaújváros Biztonságáért Fórum ülésén a térfigyelő rendszerről, a település őrségről, a város iskoláinak közlekedésbiztonsági bejárásáról volt szó.

Körmendi Erzsébet

 

A közbiztonság javításán munkálkodó szervezetek vezetőit tömörítő fórum keddi ülésén a rendőrkapitány, Budavári Árpád ismertette a térfigyelő rendszer bővítésére kiírt pályázat tartalmi követelményeit. A településőrségek létrehozásával kapcsolatban Klein Imre, az önkormányzat közbiztonsági referense azt mondta: vérzik a szíve, mert egyelőre lekerült a porondról a településőrség. Pedig a jogszabályok szerint a foglalkoztatott közterület-felügyeleti létszám dupláját,  tíz őrt alkalmazhatna a város, akik rendszeresen járőrözhetnének,  és ellátnák a rájuk bízott feladatokat. Jogosítványuk ugyan nem lenne több, mint egy átlag állampolgárnak, viszont jelenlétükkel javítanák a biztonságérzetet.

A településőrök foglalkoztatása az önkormányzatnak egy  fillérjébe sem kerülne, a bérük és a felszerelésük része annak a pályázatnak, amelyre jelentkezhetne a város. Információnk szerint közgyűlési előterjesztés, javaslat készült ugyan, a szakma támogatja az őrséget, ám bizottsági berkekben egyelőre megakadt a döntéshozatali folyamat. A fórum tagjai abban maradtak, hogy a tőlük telhető eszközökkel  elősegítik az őrség felállítását.

A szakemberek maguk is meglepődtek az iskolák környéki bejárásnál azon, hogy mennyi megoldást sürgető feladat vn. Pásti Norbert, a közterület-felügyelők vezetője szerint  gyermekbarát iskolákat szeretnének, ezért tavaszra összeállítják javaslattervezetüket a biztonságtechnikai felújításra. Várják a szülők, az intézményekben dolgozók, civil szervezetek javaslatait. Szerinte építő jellegű javaslattal kevesen keresik meg a hivatalt, pedig megtehetnék, ha például  rossz helyen van egy zebra, át kellene tenni öt-tíz méterrel odébb. Több oldalas listát készítettek már most, neuralgikus pontként került be például a Móricz iskola előtti közlekedési és parkolási rend  főleg iskolakezdéskor és kora délután , a lista azonban még egyáltalán nem teljes...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!