Mentőkutyás vasárnap

DH - Első alkalommal rendezik meg Magyarországon a Mentőkutyás Világnapot április utolsó vasárnapján. Az érdeklődők egy általános, megszokott hétvégi edzés részleteibe is betekintést nyerhetnek.

duol.hu

Az érdeklődők mentőkutyás bemutatót és általános edzést is láthatnak a pesthidegkúti kőbányánál rendezett eseményen.A Katasztrófa Elhárítási Csoport és az S.O.S. Mentőkutyás Egyesület Nyílt Napján éles bevetéseket szimuláló bemutató várja a közönséget: két mentőkutyás vezető a kutyájával együtt ereszkedik le alpintechnikával egy sziklafalon a kőbánya tetejéről, majd a bányában eltűnt és megsérült emberek keresésére indulnak. A munkájukat quados felderítők is segítik, ők a kinti terepet fésülik át. A sikeres keresés után a sérülteket alpintechnikával, illetve quaddal hozzák a bánya felszínére - mondta el Scherr Gabriella, az S.O.S. Mentőkutyás Egyesület elnöke csütörtökön az MTI-nek. Az érdeklődők egy általános, megszokott hétvégi edzés részleteibe is betekintést nyerhetnek: hogyan tanítják a kutyákat a többi között hangadásra, hiszen ők ugatással jeleznek - mondta el az elnök. A kutyának különféle speciális helyzeteket kell megszoknia: ilyen például a hám, amelyben az ebet a kiképző felhúzza-leereszti önmagában vagy a gazdára csatlakoztatva egy szakadékba. A kutyáknak azt is meg kell szokniuk, hogy ne ficánkoljanak, ne ugráljanak, ne kapaszkodjanak lábukkal a sziklafalba. Nagyon fontos megtanítani az állatot a helyben maradásra, s arra, hogy ha megtalálta az eltűntet, ne akadályozza annak ellátását, kimentését. A mentőkutyákat közömbösíteni kell a környezet zavaró hatásaival szemben is - olvasható az egyesület honlapján.Az S.O.S. Mentőkutyás Egyesületet 2003 januárjában hozták létre azzal a céllal, hogy tagjai katasztrófák és eltűnési ügyek esetén segítsenek a bajbajutott embereken, együttműködve más hazai és nemzetközi szervezetekkel. Nagy gondot fordítanak kutyáik évenkénti vizsgáztatására a Nemzetközi Mentőkutyás Szervezet (IRO) által elismert nemzetközi bírók előtt. A vasárnapi rendezvényen az IRO felhívására az egyesület tagjai egyenruhában, készenlétben tisztelegnek a Mentőkutyás Világnap alkalmából, amelyet ezen a napon tartanak a világ minden táján. A rendezvényt az érdeklődők a pesthidegkúti vitorlázó reptértől közelíthetik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!