Menekültek világnapja

DH - Az ENSZ kezdeményezésére 2001-től tartják meg évről évre a Menekültek világnapját, hogy felhívják a figyelmet a hazájukat elhagyni kényszerültek helyzetére.

Dunaújvárosi Hírlap

Az Afrikai Egységszervezet (ma: Afrikai Unió) indítványára 1975. június 20. óta tartották az Afrikai Menekültek Napját, ehhez csatlakozott az ENSZ közgyűlése. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) 1951. január 1. óta foglalkozik a háború, etnikai, vallási feszültségek vagy gazdasági okok által szülőföldjük elhagyására kényszerített személyek és népcsoportok ügyével. 2008-ban emelkedett az előző évhez képest a menedékkérők száma, elsősorban a súlyosbodó afganisztáni és szomáliai konfliktusok következtében. Az UNHCR adatai szerint 383 ezer új menedékkérelmet nyújtottak be 51 ipari országban, ez 12 százalékos növekedést jelent a 2007-es adatokhoz képest. Magyarország 1989-ben csatlakozott a menekültek jogállására vonatkozó 1951-es Genfi Egyezményhez, s a menekültek immár célországnak tekintik hazánkat. (mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!