Megérkezett a reformátusok csoportja és a hárommilliós adomány Japánba

Megérkezett Tokióba a Magyar Református Szeretetszolgálat négytagú csoportja, amely hárommillió forint értékű élelmiszer-adományt vitt a katasztrófa túlélőinek - erről a csoport vezetője, Osgyán Dániel számolt be a Japán fővárosból kedden telefonon az MTI-nek.

MTI

Elmondta: arról egyeztetnek a japán társegyház képviselőivel, hogy mire van szükségük, és a segély hogyan jut el az érintett területre. Tokió és a Fukusima-1 atomerőmű térsége között nehéz az összeköttetés, mert mindenki fél a radioaktivitástól - mondta Osgyán Dániel, aki elmondta azt is, hogy eredeti tervük az volt, hogy a helyiekkel együtt viszik el az adományt a térségbe, de erre gyakorlatilag nincs lehetőségük. A csoport szerdán visszaindul Magyarországra. 
Azt látjuk, hogy annak ellenére, hogy a japánok alapvetően nyugodt emberek, kezd eluralkodni a pánik köztük - szólt benyomásairól a csoportvezető. Hozzátette: a helyiek folyamatosan nézegetik okostelefonjaikat, figyelik a híreket, érezhető a feszültség. Mint mondta, őket is kérdezgették a hírekről, mert a helyi híradásokkal ellentétben a külföldi internetes oldalakon sokkal nyugtalanítóbb információk szerepelnek. 
Vidéken az első információk szerint a víz- és az élelemellátottság a legkritikusabb, áram sem igen van az érintett területen. Az embereket igyekeznek közösségi szállásokra terelni, de étkeztetésüket nehezen tudják megoldani - mondta Osgyán Dániel. 
A Magyar Református Szeretetszolgálat hétfőn közölte az MTI-vel, hogy négytagú csoportja - köztük egy orvos - Japánba utazott. A szeretetszolgálat közlése szerint tovább folytatják az adománygyűjtést a bajba jutottak megsegítésére.
Japánban a március 11-i földrengés és az általa kiváltott szökőár pusztítása nyomán hiány van élelmiszerből, üzemanyagból és korlátozták az áramellátást. Hétfőn a legerősebb utórengés 6,2-es erősségű volt. Honsú-sziget északkeleti részén a mentőcsapatok tovább kutatnak a romok között esetleges túlélők után, de a 9-es erejű földrengést követő negyedik napon már egyre csökken a remény arra, hogy életben lévőket találnak.
A rendőrség hétfőn ötezerre becsülte a halottak és azok számát, akikről név szerint tudják, hogy eltűntek. A belügyminisztérium hétfői közlése szerint az országban 73 ezer épület vált tartósan használhatatlanná. A régióban számos közlekedési útvonal járhatatlan.
A Japánban pénteken bekövetkezett rendkívüli erejű földrengés fontos infrastruktúrák lerombolása mellett három japán atomerőművi telephelyet érintett komolyabban. A japán kormány tájékoztatása szerint kedden is történt két robbanás a Fukusima-1 atomerőmű egy-egy reaktorában, kigyulladt egy kiégett üzemanyagrudak tárolására szolgáló víztartály - a tüzet azóta eloltották -, és radioaktív anyag áramlik ki közvetlenül az atmoszférába. Az erőműnél óránként 400 miliszivert sugárzást mérnek. Évi 100 milliszivert radioaktív sugárzás már rákbetegséget okozhat a Nukleáris Világszervezet szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!