Még nem kotornak, de már előkészülnek

Dunaújváros - A mintegy nyolc hektáros nyárfás területét, hasonlóan az előtte lévő szakaszhoz, iszappal töltik fel. A zagytéren már dolgoznak a szakemberek...

Szabó Betty



A nyárfás területét is iszappal töltik fel, majd a jövő évben földdel takarják le, és fásítják a szakaszt. Az előkészítő munkálatok körülbelül egy hétig tartanak majd, a kotróhajó csak ezt követően kezdi el kitermelni az öbölből az iszapot. A Szabadstrand Remix felőli oldalánál kezdik el a kotrást. 

A közgyűlés az idei évi költségvetésben 100 millió forintot biztosított az iszapkotrásra, a karsztvíz levezetésére, valamint a gáthoz tartozó műtárgyak kiépítésére. 

Az egykori nyárfás területe  parlagon hevert. Vasárnap   azonban elkezdték a zagytér kialakítását, ahová az iszapot termelik ki
Fotó: Lázár Zsolt


A felvételen látható terület az egykori nyárfás helyén található. Mintegy nyolc hektárról irtották ki tavaly az elöregedett, egyébként is allergén hatású erdőt. Az eddigi szúnyogtanyán vasárnap  elkezdtek dolgozni a munkagépek: a zagyteret alakítják ki, ide fogják ugyanis kitermelni az öbölből az iszapot. 

Az öböl és a most kialakított zagytér közötti területet hasonló módszerrel töltötték fel a nyolcvanas években: az iszap tetejére humusz került, arra pedig fákat telepítettek  ma már árnyas, ligetes sétány várja itt a városlakókat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!