Média és jog - Indokolatlan vázolni az apokalipszis vízióját?

A Tapolcán tartott Médiapiac 2011 konferencián több kerekasztal-beszélgetés zajlott olyan témában, mint a médiajog, a média- és üzleti politika és a reklámpiac.

PLT

L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő, a parlament kulturális és sajtóbizottságának az elnöke, Borókai Gábor a Heti Válasz, Nádori Péter az Origo főszerkesztője, Kovács Tibor a Magyar Lapkiadók Egyesületének elnöke, valamint dr. Sarkady Ildikó a Media Content Tanácsadó médiajogásza folytatott eszmecserét a készülő médiatörvény és az azokkal kapcsolatban felmerülő kérdések, aggályok kapcsán.

Sarkady Ildikónak úgy tűnik, mintha meglepetés érte volna a magyar újságírókat, állítja, számos kötelezettséget már 10-20 éve törvénybe iktattak, rögzítettek. Hangsúlyozta, a szabályokat célorientáltan kell elolvasni, más különben olvashatatlan.

Hogy a médiatörvény miként fog működni, a következő évben derül ki - vallotta a többi között Nádori Péter, az Origo főszerkesztője, hangsúlyozván, tisztázni kell a regisztrációs kötelezettségeket valamint az IP címek lekérdezésének jogszerűségét.

- Egyértelmű és világos törvényre van szükségünk - szögezte le Kovács Tibor a Lapkiadók Egyesületének elnöke, aki szerint vannak még olyan részei a médiatörvény tervezetének, amelyeket nem tudnak értelmezni a szakmában dolgozók, valamint nem tudják, hogyan fogják azt a gyakorlatban alkalmazni.

 

L. Simon László országgyűlési képviselő szerint a médiatörvény nem értelmezhető úgy, hogy Magyarországon vége a sajtószabadságnak, továbbá hangsúlyozta, ne várja a kiadói szakma, hogy a jogszabály mentse a "döglődő" sajtótermékeket.

- A gyakorlati életben vannak olyan alapvető szakmai szempontok, amelyek nem működnek. Ezen kell változtatni, ehhez pedig együttgondolkodásra van szükség. Nincs veszélyben a sajtószabadság - véleményezte a képviselő.

- A Facebook és a Youtube elérhetőek magyar domain-en keresztül, mindkettő szerkesztett tartalomra ad lehetőséget és üzleti célokra is alkalmazható. Hogyan tudjuk majd itthon ezeket szabályozni? Erősen kifogásolható tartalommal mit fogunk kezdeni? Blokkoljuk itthon az oldalt? - tette fel sorkérdéseit Mihók Attila a Ringier Magyarország ügyvezető igazgatója.

 L. Simon László szerint már most sincs magyar szerveren a két oldal, és a szakma érdekelt abban, hogy kezeljék a témát.
A részvevők többsége abban egyet értett, hogy a témakörben széleskörű szakmai együttműködésre van szükség.

 

Korábbi hírünk:
Média és jog - Indokolatlan vázolni az apokalipszis vízióját?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!