Mától hétmilliárd a Föld népessége

Az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) jelentése szerint mától hétmilliárd a Föld népessége. A hétmilliárdadik ember címéért több újszülött is versenyben van a világ országaiban.

MTI

Az oroszországi Kalinyingrádban éjfél után 2 perccel született meg hétfőn a Föld 7 milliárdodik polgárának tartott kisfiú.
Az egészséges újszülött, aki a Pjotr nevet kapta szüleitől 3600 grammal és 50 centiméterrel éjfél után két perccel jött a világra - jelentette a Rosszija 24 hírcsatorna. A hírt megerősítette az ITAR-TASZSZ hírügynökség, amely szerint az orvosok és az ENSZ szakemberei rögzítették a születés tényét.

Az immár háromgyermekes édesanyának helyi idő szerint délben átnyújtják az oklevelet, amely tanúsítja, hogy azon a napon született, amikor a Föld népessége 7 milliárdra nőtt.

Ezen a napon éppen Kalinyingrádban mutatják be az ENSZ Népesedési Alapja jelentését a Föld lakosságszámának alakulásáról, valamint kerekasztal-beszélgetést tartanak az Orosz Föderáció demográfiai helyzetéről.

A Fülöp-szigeteken is született egy csecsemő

A hétmilliárdodik emberért folytatott nemzetközi versenyben a Fülöp-szigeteken is bejelentették, hogy a vasárnap éjfél előtt két perccel Manilában megszületett Danica May Camacho nevű kislány a szerencsés illető.
Danica a főváros José Fabella kórházában született, 2,5 kilogrammos súllyal. Szüleit, Florante Cmachót és Camilla Dalurát az ENSZ képviselői köszöntötték, akik ajándékba egy összeget adtak át a szülőknek egy kis üzlet megnyitására és a kislány majdani taníttatására.

India is versenyben van

Jelképesen egy indiai újszülött kislányt választott a Föld hétmilliárdodik lakójának hétfőn a Plan International brit segélyszervezet. A kiválasztott hétfő reggel született az elmaradott észak-indiai Uttar Prades államban egy faluban, 30 kilométerre a terület székhelyétől, Lakhnautól. India 1,2 milliárd lakosával a világ második legnépesebb állama Kína után, de egyes becslések szerint 2025-re meg fogja előzni a távol-keleti országot.
ENSZ-adatok szerint Indiában egy nőnek átlagosan 2,7 gyermeke születik, de Uttar Prades államban 3,8 ez az arány. Az indiai kormány 2000 májusában ünnepélyesen köszöntötte az ország egymilliárdodik lakosának megszületését, de nem tervezik, hogy külön köszöntsék a Föld hétmilliárdodik lakóját.

 

 

Ma érheti el a Föld népessége a hétmilliárdot

Az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) jelentése szerint ma éri el a Föld népessége a hétmilliárdot, és ha ilyen ütemben nő tovább, 2100-ra már tízmilliárd ember él majd a bolygón. Pongrácz Tiborné, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese az MTI-nek nyilatkozva ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a növekedés üteme a jövőben várhatóan csökken.

Október 31-én ünnepséggel köszönti majd az UNFPA a valószínűleg Indiában megszülető hétmilliárdadik embert, miután az elmúlt 12 évben egymilliárddal nőtt a Föld népessége.
A Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese az MTI-nek azt mondta: a népesség gyors növekedésének oka, hogy a fejlődő országokban magas a termékenység, sok fiatal és köztük sok nő él ezekben az államokban, ráadásul világszerte nő a születéskor várható átlagos élettartam. A növekedés üteme azonban a jövőben várhatóan csökken - tette hozzá Pongrácz Tiborné.

A szakértő szerint a világ népességének 42 százaléka az alacsony termékenységű országokban él, ez a magas arány az ebbe a csoportba tartozó, 1,3 milliárd lakosú Kínának köszönhető. Ide sorolhatók - Franciaországot és Írországot kivéve - az európai államok is. Egy másik nagy lélekszámú ország, India (1,2 milliárd lakos) a közepes termékenységű államok közé tartozik - mondta. 
Mint közölte, kifejezetten magas a termékenység Afrikában és egyes ázsiai országokban. Hozzáfűzte, jól illusztrálja az afrikai régió népességének rohamos növekedését, hogy Uganda lakossága 1962-ben még 7,5 millió volt, jelenleg 34,5 millió, és 2100-ra elérheti a 100 milliót. Ebben a csoportban a termékenység jelentős csökkenése várható - mutatott rá.

Pongrácz Tiborné felhívta a figyelmet arra, hogy Európa népessége 2020 után várhatóan csökken, ami társadalmi feszültséget generálhat, hiszen kevesebb fiatalnak kell megtermelnie az idősek ellátásának fedezetét. "Az európai országok túlnyomó többsége már szembesült ezzel a problémával", míg korábban ezt többen nem vették komolyan, úgy gondolták, "a gyermekvállalás magánügy", ezért nem alkalmaztak aktív, születésösztönző családpolitikát - mondta. 
Kifejtette, Franciaországban azért magasabb a termékenység a többi európai országhoz képest, mert stabil, kiszámítható a családpolitikája. Erre lenne szükség minden országban, ehhez azonban nem igazán kedvező a jelenlegi világgazdasági helyzet - emelte ki. 
Mint mondta, Magyarországon a párok eredetileg több gyermeket terveznek, ők később mégsem születnek meg, pedig ha világra jönnének, "nem lenne igazán komoly demográfiai problémánk". Azt kell elérni, hogy a párok megvalósíthassák a családalapítási terveiket - hangoztatta, hozzátéve: ehhez a család és a munka könnyebb összeegyeztethetőségét kellene segíteni.

Simai Mihály akadémikus, a Magyar ENSZ Társaság elnöke egy múlt heti konferencián azt mondta, a UNFPA jelentése rámutat, mennyire felgyorsult a világ népességének növekedése az elmúlt évszázadban. Hangsúlyozta, míg 1927-ben még csak kétmilliárdan éltek a Földön, ez a szám 1960-ra elérte a hárommilliárdot, 1975-re a négymilliárdot, 1987-re az ötmilliárdot, 1999-re a hatmilliárdot, 2011-re pedig a hétmilliárdot. 
A világ népessége várhatóan 2027-re meghaladja a nyolcmilliárdot, 2046-ra a kilencmilliárdot, majd a számítások szerint 2050-ben 9,2 milliárd körül stabilizálódik, és ezt követően lassulhat a növekedés - tette hozzá az akadémikus. 
Kedvező változásként emelte ki, hogy az elmúlt években növekedett az élveszületések száma és a születéskor várható átlagos élettartam, továbbá csökkent a csecsemő- és gyermekhalandóság. Az UNFPA jelentése arra is felhívja a figyelmet, hogy folytatódik az urbanizáció, mind többen élnek városokban, és a fiatalok aránya egyre emelkedik a világ népességének körében - közölte. 
Az ENSZ előrejelzései szerint a vízhiány egyre égetőbbé válik: 2030-ra a kereslet 40 százalékkal haladja majd meg a kínálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!