Március 15. - Megemlékezések a fővárosban is

DH - Hétfőn Budapesten, s vidéki helyszíneken is megemlékeznek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 162. évfordulójáról. Az állami ünnepségsorozat a Magyar Köztársaság lobogójának felvonásával indul.

MTI

A fővárosban az állami megemlékezések mellett a politikai pártok is tartanak rendezvényeket az évfordulón, és sok más program is várja az érdeklődőket. 
A zászlófelvonás után a hagyományoknak megfelelően délelőtt ünnepi műsor veszi kezdetét a Múzeumkertben, és "Széchenyi korzó" elnevezéssel történelmi játszóház és huszártábor lesz a Lánchídon és a Roosevelt téren. A hidat egész napra lezárják, sétálóutcává alakul, az odalátogatók játékos feladatok és történelmi idegenvezetés keretében ismerkedhetnek meg a híd történetével, de akár lovas kocsin is áthajthatnak rajta.
Hétfőn adják át az Országházban a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, a díjátadáson jelen lesz Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon kormányfő. Ugyancsak hétfőn adják át a Márciusi Ifjak Díjat a Parlamentben. 
A parlamenti pártok is megtartják hagyományos megemlékezéseiket, illetve politikai nagygyűlésüket hétfőn. Az MSZP a V. kerületben, a Pilvax közben, a Fidesz-KDNP frakciószövetség az I. kerületben, az Attila úton, a Dózsa György-szobornál tartja kampánynyitó nagygyűlését és ünnepi megemlékezését, az MDF ünnepi rendezvénye a VI. kerületi Jókai téren lesz. A Jobbik a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Deák térhez közel tartja megemlékezését.
A Fővárosi Önkormányzat megemlékezésének helyszíne idén is a Március 15. tér, a Petőfi-szobor mellett beszédet mond Demszky Gábor főpolgármester.
Szinte valamennyi megyeszékhelyen és vidéki városban tartanak ünnepségeket, koszorúzásokat az évforduló alkalmából, sok helyen lesz kulturális program is.
A március 15-i állami ünnepség, megemlékezések és rendezvények zavartalan lebonyolításáért már szombattól forgalomkorlátozásokat léptetett életbe a fővárosban a Budapesti Rendőr-főkapitányság. 
Már vasárnap estétől  tilos megállni a Magyar Nemzeti Múzeum környékén, a korlátozás hétfő kora délutánig tart, hétfő estig a Belváros több pontján, így a Kossuth téren és környékbeli utcákban sem lehet megállni. Ugyancsak tilos megállni hétfő késő estig a Lánchíd két hídfőjénél. 
Hétfőn több útszakaszt lezárnak a VIII. kerületben a Magyar Nemzeti Múzeum körül, a délelőtti órákban pedig a Belvárosban, az állami ünnepségekhez közeli utcákban nem közlekedhetnek az autósok. Hétfő késő estig tilos lesz megállni az I. kerületben az Attila úton az Alagút utca és a Szarvas tér között, a Dózsa György téren, a Váralja utca, a Krisztina körút és a Palota út egy-egy szakaszán. Itt hétfő estig útlezárásokra is kell számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!