Március 15. - Felvonták a nemzeti lobogót a Kossuth téren

Katonai tiszteletadás mellett, a közjogi méltóságok jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1848-49-es szabadságharc és forradalom 164. évfordulójának alkalmából a Parlament előtti Kossuth Lajos téren csütörtök reggel, ezzel megkezdődött az állami ünnepségsorozat.

MTI

A zászlófelvonáson részt vett Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök.
Az ünnepi eseményen - amelyet több száz ember kísért figyelemmel a helyszínen - a közjogi méltóságokon kívül jelen voltak a kormány tagjai, több parlamenti párt képviselői és a diplomáciai testület tagjai.
Az ünneplő tömeg tapssal köszöntötte a közjogi méltóságokat, akik az Országház főbejáratának lépcsőjén, történelmi zászlók előtt tekintették meg az állami lobogó felvonását és a katonai díszszázad menetét.
Ezután a Parlament előtti térről ünnepi menet indult a Magyar Nemzeti Múzeumhoz a Nemzeti Lovas Díszegység és katonazenekar felvezetésével. A múzeumnál beszédet mond Tarlós István főpolgármester, és fellép többek között a Honvéd Táncegyüttes.


Amikor az ünnepi menet tagjai elindultak az Alkotmány utcából a Múzeumkertbe, Lengyelországból érkezett szimpatizánsok mintegy 200 fős csoportja csatlakozott hozzájuk. Ők lengyel nemzeti zászlókat és Gazeta Polska feliratú transzparenseket tartottak a magasba.
A környező utcákban rendőrök állnak sorfalat, a menetet pedig civil biztonsági szolgálat emberei kísérik két oldalt sorfalban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!