Március 15. - Állami, párt- és civil rendezvények országszerte

A budapesti Kossuth Lajos téren, a Magyar Nemzeti Múzeumnál és a budai Várban lesznek az idei március 15-i állami ünnepségsorozat rendezvényei. Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentnél beszél majd, míg az ellenzéki pártok közül a Jobbik, az LMP és a Demokratikus Koalíció szintén a fővárosban, az MSZP pedig Esztergomban ünnepel. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elől újabb békemenet indul majd, és Milla-tüntetés is lesz.

MTI

Az állami ünnepségsorozat a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődik a zászlófelvonással. Ezt követően a térről ünnepi menet indul a Múzeumkertbe, ahol beszédet mond Tarlós István főpolgármester, és fellép a Honvéd Táncegyüttes is.
A Magyar Nemzeti Múzeumtól az Astoria, az Erzsébet híd és az Attila út érintésével az ünneplők a budai Várba mennek, ott egész nap családi programok várják az érdeklődőket.
Reggel kilenc és délután két óra között újra megrendezik a Nyitott Parlament nevű programot, ezalatt előzetes regisztráció nélkül látogatható az Országház épülete.
    
Kora délután két ünnepi menet is indul a Kossuth Lajos térre: az egyik fél kettőkor a Várból, a másik két órakor a Nyugati térről.
A Kossuth téren három órakor kezdődik a díszünnepség, beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő. A szónoklatok után ünnepi koncertet tartanak a téren.
Semjén Zsolt KDNP-elnök, miniszterelnök-helyettes az idei nemzeti ünnepen Veszprémben mond beszédet.
Az MSZP Esztergomban tartja központi ünnepségét, beszédet mond Mesterházy Attila pártelnök is. Török Zsolt szóvivő szerint ez a város "a Fidesz-kormányzás jelképe". 
A Jobbik az idén is a fővárosi Deák téren tartja ünnepi megemlékezését; Vona Gábor pártelnök is beszédet mond. Az ünnepség végén az érdeklődők ingyenes P. Mobil-koncerten vehetnek részt.
Az LMP politikusai és aktivistái délután negyed kettőkor a Pilvax közben gyülekeznek. Vágó Gábor kampányfőnök mond ünnepi beszédet, majd elindulnak aláírásokat gyűjteni a párt népszavazási kezdeményezéséhez.
A Demokratikus Koalíció központi ünnepsége délután két órától az V. kerületben, az Egyetem téren lesz, beszédet mond Gyurcsány Ferenc pártelnök, volt kormányfő.

A nap folyamán újabb békemenet is indul a Kossuth Lajos térre. A menet tagjai az MTA elől indulnak, és a Parlament előtt tartandó központi rendezvényre vonulnak át. A budai Várból induló lengyel szimpatizánsokat a Széchenyi téren megvárják, és együtt vonulnak majd a Kossuth térre, hogy meghallgassák Orbán Viktor beszédét.
Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) nevű szerveződés délután három órától Budapest belvárosában, a Szabad sajtó úton tart tüntetést. A Milla Szegeden is tüntetést tart, a Dugonics téren. 
A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége délután fél öttől az V. kerületi Petőfi-szobornál a 70 évvel ezelőtt tartott háborúellenes, antifasiszta tüntetésről emlékezik meg. A rendezvényen Jánosi Katalin, Nagy Imre egykori mártír miniszterelnök unokája is felszólal.

Megemlékezéseket tartanak Budapest kerületei is. A II. kerületben, a Gábor Áron-emlékműnél tíz órakor beszédet mond Láng Zsolt fideszes polgármester, parlamenti képviselő és párttársa, a szintén országgyűlési képviselő Gulyás Gergely. A Józsefvárosban, a Horváth Mihály téren szintén tíz órától Kocsis Máté (Fidesz) polgármester tart szónoklatot. A XVII. kerületben, az 513. utcai honvédsíroknál délelőtt az önkormányzat vezetői, köztük Riz Levente fideszes polgármester koszorúznak, majd beszédet mond Jankovics Marcell Kossuth-díjas rajzfilmrendező. 
Erzsébetváros önkormányzata ünnepi ülésen adományoz posztumusz díszpolgári címet idősebb Albert Flórián egykori aranylabdás labdarúgónak. Erzsébetváros Díszpolgára címet vesz át Demjén Ferenc énekes. A csepeli és a budafoki önkormányzat ünnepséget rendez, a kispesti református egyházközség ökumenikus istentisztelet tart.
Délelőtt az Országos Széchényi Könyvtárban szakember segítségével tekinthetik meg és próbálhatják ki az érdeklődők azt a nyomdagépet, amelyen egykor a 12 pont készült. Istentisztelet lesz a belvárosi Hazatérés református templomban is, ott Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője mond ünnepi beszédet. A Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula délután a budai Várban, Táncsics Mihály egykori börtönénél mond ünnepi beszédet.
Lakiteleken Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke mond ünnepi beszédet a Petőfi-szobor avatóünnepségén.  
Miskolcon Kriza Ákos fideszes, Szegeden Botka László szocialista, Kecskeméten Zombor Gábor fideszes polgármester mond ünnepi beszédet. Győrben Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) szólal fel, Hódmezővásárhelyen pedig Lázár János polgármester, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője beszél az ünnepi megemlékezésen. Kaposváron Szita Károly fideszes polgármester, Békéscsabán Deutsch Tamás néppárti EP-képviselő mond beszédet.
Békésszentandráson és Békéscsabán ünnepélyes állampolgári eskütételt tartanak a nemzeti ünnepen.
A gyulai ünnepségén mások mellett felszólal Bokros Lajos EP-képviselő is.     
A keszthelyi megemlékezés ünnepi szónoka Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója lesz. Veszprémben térzene és történelmi játszóház, Vácott országos Kossuth-kiflisütőverseny várja az érdeklődőket. A Veszprémi Petőfi Színházban este ünnepi előadást tartanak. 
A helyi önkormányzat ünnepi megemlékezést tart - más települések mellett - Debrecenben, Pécsett, Hatvanban, Nyíregyházán, Komáromban, Siklóson, Mosonmagyaróváron, Gödöllőn, Nagykanizsán, Veresegyházon, Budaörsön, Hajdúböszörményben, Szentesen, Tokajban, Tiszavasváriban, Balatonbogláron, Hévízen, Fonyódon, Balatonföldváron, Csurgón és Algyőn is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!