Már az ötödikesek is drogoznak?

Budapest - Főként a fű (marihuána) és a különböző tabletták terjedtek el a drogot használó Pest megyei fiatalok körében, akik között tizenegy évesek is vannak - derül ki egy tavalyi, a régió tizenkét középiskolájában végzett felmérésből, amelyet csütörtökön kábítószerügyi konferencián ismertetnek Budapesten.

MTI

A fiatalok hatvan százaléka minden hétvégén elbódítja magát, és majdnem mindegyikük jól ismeri a beszerzési forrásokat is – mondta az MTI-nek a konferencia előtt Szehofner József, a Pest Megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (PMKEF) szakmai társelnöke.

Hozzátette: a Sziget Droginformációs Alapítvánnyal kötött szerződésüknek köszönhetően akárcsak tavaly, idén is tizenkét középiskolában végeznek majd megelőző jellegű felmérést, tájékozódást a 14-18 évesek körében.

A 2008-a felmérés eredményei szerint Pest megye fővároshoz közel eső területei a legfertőzöttebbek, és az is kiderült, hogy néhányan már a 11-12 évesek közül is kipróbálnak egyes szereket, főleg a marihuánát - ismertette Szehofner József. Ugyanakkor most az italba téve íztelen Gina nevű drog számít a legdivatosabbnak. Ez a szer különösen veszélyes a gyanútlan fogyasztó számára, mivel visszaélésekre csábít, amire számos példa is akadt több diszkóban - tette hozzá.

Szehofner József szerint a PMKEF csapdahelyzetben van. Bár kiderült, hogy a szülők "drogismereti felkészültsége" igen alacsony, és ugyan főként a nevelés dönti el, hogy rászokik-e a gyerek a drogra, a családok életébe nem avatkozhatnak be. A megelőzés részeként tartott előadásokra a legtöbb szülő nem megy el, mert nem akarja elhinni, hogy az ő gyereke is szerhasználó - vagy az lehet.

Magyarországon évente ötven-hatvan fiatal hal meg kábítószer-túladagolásban. Az olcsóbb fű és az extasy a kispénztárcájú, a borsosabb árú kokain és heroin a tehetősebb fiatalok körében hódít, de elvileg bármilyen anyag beszerezhető – mondta a fórum társelnöke.

A csütörtöki kábítószerügyi fórumon szakpszichológusok és terapeuták osztják meg tapasztalataikat a résztvevőkkel a budapesti megyeházán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!