Májusban kétszázhúsz milliméter eső hullott Baracson

Baracs - Ezer készenlétben álló homokzsákból ötszázat megtöltöttek, hogy a porták bejárataitól, szuterénjeitől a kapuk felé vezessék a csapadékvizet. Lakóházak a polgármester szerint nincsenek veszélyben - a gazdasági udvarokban annál több kár esett. A falu határában lévő halastavakból folyamatosan távozik a víz, miként a patakmederből is.

Szabó Szabolcs

 


Hétfő: Már zajlik a kárfelmérés

Arra, hogy mennyi csapadék gyűlhetett össze a környéken, utal az, hogy hétfőn kora délután a halastavak még mindig száz százalékig tele voltak, Wolf József tógazda szerint a tavak gátjai még (éppen hogy csak, de) bírják a terhelést. A kivezető zsilipeken és az árapasztó részeken át folyamatosan ömlik ki a víz  de még mindig bőségesen van utánpótlása a környékről. Az apasztást nehezíti, hogy a Baracstól délre fekvő vidéken valami visszafogja a szabad áramlást a levezető patak medrében. Vagy valamiféle mesterséges gát van valahol, mondja Wolf, vagy nincs rendesen kitisztítva a meder, ami ilyen időben különösen veszélyes.

A polgármester és a tógazda egybehangzón azt mondta, hogy hétfőn csak egyet lehetett még tenni: reménykedni, hogy nem jön egy újabb, a vasárnap délutánihoz hasonló méretű égi áldás...

Olvasói felvételek a helyszínről:

Vasárnap délután: Kritikus a helyzet Baracson


- Ilyen érdekesek lennénk? - szegezte a kérdést a baracsi Liget soron a helyszínre érkező katasztrófaturistáknak egy a mentési munkálatokban segédkező hölgy vasárnap négy óra magasságában.

- Van, aki csak fotózkodni jön, de a legtöbb ember segítő szándékkal érkezett és érkezik - fogalmazott munkatársunknak Mezei Zsolt, a helyi polgárőrség vezetője a felhőszakadás sújtotta településrészen.

A legidősebb baracsiak sem emlékeznek ilyen ítéletidőre. Délután kettőkor kezdett szakadni, és szűk tíz perc alatt alkalmi patakokat hozott létre a vízözön. Az útról lezúduló csapadék erejéről minden elmond, hogy egy telefonfülkét elsodort az ár, de nem jelentettek akadályt a betonkerítések sem. Voltak olyan pillanatok, amikor úgy állt, emberéletek is veszélybe kerülhetnek. Hála az égnek a legrosszabbat megúsztuk, de a jószágokat még most is mentik. Volt olyan istálló, ahol a lovak nyakig érő vízben álltak. A Baracs-Nagyvenyim patak szélessége még csapadékos időben sem több egy méternél, most harminc-negyven méteresre duzzadt. - Megpróbáljuk a közeli halastóba vezetni a vizet, de azt is nagyon óvatosan kell csinálni, mert ha egyszer újból megindul ez a víztömeg, hát azt senki nem állítja meg. Károkról még nem érdemes beszélni, a legfontosabb, hogy jelentős csapadék ne érkezzen, mert abból hatalmas baj lehet - fogalmazott lapunknak Mezei úr délután öt órakor.

A helyzet vasárnap estig sem javult. Hat órakor ismét elkezdett szakadni az eső, a mentés irányítói abban reménykedtek az esti órákban, hogy az alsó gát nem szakad át, így a település Templomosi része megmenekül.

Arra a kérdésünkre: mi történik, ha a gát nem bírná a terhelést Mezei így reagált: - Akkor tényleg nagy baj van. A katasztrófavédelem munkatársai már megszervezték a mentést. A homokzsákok előkészítve, és ha a gát átszakad, akkor összehívjuk a falut, mert mindenkire szükség lesz. Kitartunk és reménykedünk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!