Lincshangulat - Mezőfalván elszabadultak az indulatok

Mezőfalva - Egy tragikus végű karambol után majdnem megismétlődött az olaszliszkai lincselés pénteken este, a helyszínre érkező rendőr több figyelmeztető lövést leadva tudta csak megfékezni az indulatokat.

Gallai Péter

 

Sajnos a történet itt nem ért véget, ugyanis perceken belül jelentős tömeg gyűlt össze a helyszínen.

 

Többen bántalmazni kezdték a járművet vezető apát és lányát, s ezt látva kirohant a házból a felesége és másik, tizenöt éves fiúgyermeke, hogy segítségükre siessenek, de őket is ütni kezdték. A bántalmazók nem elégedtek meg ennnyivel, az autót is célba vették: betörték az üveget, leszakították a tükröket, bezúzták a hátsó lámpabúrákat. Az, hogy végül nem végződött az olaszliszkai tragédiához hasonlóan az ügy (akkor a gyermekei szeme láttára vertek agyon egy pedagógust, aki autójával elsodort egy kislányt, akinek nem lett baja), az a kiérkező helyszínelők lélekjelenlétének köszönhető. A rendőr ugyanis látta, hogy tíz-tizenöt ember ütlegeli a családfőt és hozzátartozóit, miközben egy másik, két-háromszor ekkora csoport fenyegetően figyeli az eseményeket. A kiélezett helyzetben az egyenruhás nem tehetett mást: hogy megelőzze a lincselést, szolgálati fegyverével kétszer a levegőbe lőtt - erre a támadók kereket oldottak. Szerencsére a család tagjai kisebb sérülésekkel megúszták az esetet, a fegyverhasználat jogosságát vizsgáló illetékes parancsnok pedig jog- és szabályszerűnek ítélte meg azt.

 

R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője elmondta: a csoportos garázdaság és rongálás miatt eddig egy tizenöt éves fiatalt fogtak el, akit őrizetbe is helyeztek, társait keresik a nyomozók. A baleset felelősének megállapítása is folyamatban van.

 

A történtek miatt jelentős rendőri erők - nemcsak a környékről, hanem Budapestről - érkeztek a településre, hogy jelenlétükkel elejét vegyék a további atrocitásoknak. Szerencsére az éjjel nyugodtan telt, de az egyenruhások szombaton sem távoztak - igazoltattak a be- és kivezető utakon, folyamatosan járőröztek az utcákon, a bántalmazott család házát pedig állandóan figyelték.

 

A történtek másnapján első utunk a polgármesterhez, Márok Csabához vezetett, aki otthonában fogadott minket. - Sajnálatosnak tartom, hogy halálos baleset történt Mezőfalván, különösen, hogy egy tizennégy éves kislány az áldozat - kezdte a beszélgetést a település első embere. - Ám ennek ellenére sem fér bele az értékrendembe, hogy bárki is úgy gondolja: rögtönítélő bíróságot hozhat létre és önbíráskodhat. A jogkövető magatartás mindenkire vonatkozik, ezért utóbbi cselekedetet elítélem. Ebben az ügyben a rendőrség intézkedik, én ebbe hivatalosan nem tudok bekapcsolódni. Természetesen tájékoztattak a történtekről, ami után személyesen is jártam a helyszínen, s beszéltem a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnökével is. Szerinte már elcsitultak az indulatok, de ennek ellenére marad a rendőri jelenlét, egészen addig, amíg azt a hatóság indokoltnak látja. Azt kiemelném, hogy a rendőrség nagyon komolyan és gyorsan kezelte az ügyet.

 

Márok Csaba elmondta, eddig nem voltak jellemezőek az ilyen esetek, békében együtt éltek magyarok és romák, nem voltak atrocitások. A polgármester szerint most kicsit feszült lett a hangulat Mezőfalván, de ez érthető is az eset után, azt azonban nem tudja elfogadni, hogy valakinek is - származástól függetlenül - félni kelljen kimennie az utcára, vagy ezért elköltözni. - Sajnálom, hogy egy ilyen negatív hír kapcsán lett országosan ismert Mezőfalva, de nagyon remélem, hogy mindenki belátja, a törvénynek kell döntenie, s nem az egyéneknek.

 

Az ominózus Rákóczi utca szinte teljesen kihalt volt, a cirkáló rendőrautókon kívül egy-egy helybéli suhant el arra, az autókból többen mutatták az eset helyszínét. A házzal szemben áll egy játszótér, de teremtett lélek sem használta a játékokat - a szülők még nem engedik ide a gyerekeket. Pénteken este is mindenki szaladt, hogy hol a gyereke, persze, hogy féltették őket, elég meleg helyezet volt. Sajnálom mindkét felet, de egy ügyet nem így kell elrendezni. Szerencse, hogy nem váltunk második Olaszliszkává! Természetes, hogy ez a beszédtéma mindenki körében, nem vágytunk ilyen ismertségre - árulta el neve elhallgatását kérve egy helybeli, akinek mondandóját helyeslés fogadta a többiek részéről. Szerencse, hogy nem váltunk második Olaszliszkává!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!