Lezárult a Hankook-ügy

Dunaújváros-Budapest - Végleg és jogerősen lezárult a Hankook-telekkel kapcsolatos vizsgálat - mégpedig bűncselekmény hiányában. Az eljárás 2007-ben kezdődött, s a napokban ért véget.

nincs nev

Amint arról lapunkban rendszeresen tudósítottunk, 2007. tavaszán dr. Dorkota Lajos városfejlesztési alpolgármester tett rendőrségi feljelentést ismeretlen tettes ellen, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanújával a Hankook-telek értékesítésével kapcsolatban.

A gyanú alapjául az szolgált, hogy a dunaújvárosi önkormányzat még a 2006-os önkormányzati választás előtt egy ingatlanfejlesztő társaságba vitte be saját tulajdonú földjeit - amelyeken a fejlesztő cég később ipari parkot alakított ki, utakat épített rajta, közművesítette, és így nagy nyereséggel adta el a Hankook-autóabroncsgyárnak.

Egyes becslések szerint a városi önkormányzat több mint százmillió forintot veszített az ügyön. A polgármester, dr. Kálmán András azzal indokolta az ingatlanfejlesztő cég bevonását az ügybe, hogy a városnak nem volt pénze az ipari park kialakítására, valamint ideje sem lett volna rá, mivel a dél-koreai cég fél éven belül meg akarta kezdeni az építkezést. Az önkormányzatnak azonban ilyen értékű munkáknál kötelező közbeszerzési pályázatot kiírni - amellyel viszont lekéste volna a határidőt, s a beruházás nem kerül Dunaújvárosba.

A több mint két évig tartó eljárás során először a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság gyűjtötte az adatokat, majd a Fejér Megyei Főügyészség felügyeletével a Nemzeti Nyomozó Irodához, végül a Központi Nyomozó Főügyészséghez került az ügy, mivel az országgyűlési képviselőnek is megválasztott polgármester tűnt benne érintettnek. Dr. Kálmán szerint őt soha senki nem kérdezte az ügyről, sehol nem hallgatták ki, egyetlen szerv sem idézte be.

Idén június elején a Központi Nyomozó Főügyészség vádemelés és bármiféle gyanúsítás nélkül zárta le az ügyet. Akkor Dorkota Lajos alpolgármester panaszt tett az eljárás lezárása miatt a Legfőbb Ügyészségnél.

A napokban a Legfőbb Ügyészség is megszüntette a vizsgálatot, mégpedig bűncselekmény hiányában.

- Ezek után jogi lépéseket teszek becsületem védelme érdekében! - jelentette ki tegnap a Dunaújvárosi Hírlapnak Kálmán András. -Ha valakinek a becsületét megsértik, rágalmazzák, jó hírnevét sértik, akkor személyiségi jogai védelmében a bírósághoz fordulhat. Én azt kérem a bíróságtól, hogy állapítsa meg, mely személyek, illetve médiumok sértették meg személyiségi jogaimat, kötelezze őket nyilvános elégtételre, és adott esetben fizettessen velük kártérítést. Az, hogy az illető személyek és médiumok okoztak-e számomra tényleges kárt, az majd a következő országgyűlési választáson fog kiderülni: ezen ugyanis - ellentétben a jövő őszi helyhatósági választással - szándékomban áll jelöltetni magam! - mondta a polgármester.

- Ebből az ügyből az lehet a legfontosabb tanulság a közvélemény számára, hogy milyen könnyen lerombolhatnak kétségtelen eredményeket politikai okokból - folytatta válaszát Kálmán András. - Csak azért, hogy politikai ellenfélnek ne lehessen sikere!

- Ez nagyon szomorú dolog, rengeteg kárt okoz az országnak, akár tönkre is teheti. Lám, az elmúlt években egyetlen befektető sem jött Dunaújvárosba: minden bizonnyal nem hiányzott nekik az a meghurcoltatás, ami a Hankooknak kijutott... Ráadásul a mai politikai közhangulatban nagyon sok emberben maradhat meg az az érzés, hogy ezt az ügyet elkenték , pedig eleve nem is volt ügy! Arra viszont megfelelt, hogy lejárassanak vele embereket, még akkor is, ha a gyanúsítgatás mögött nincs semmi! - tette hozzá Kálmán András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!