Látni és Látszani: december közepéig tart az ellenőrzés az utakon

Félidejéhez érkezett a Látni és Látszani! akció. A kampány keretében már nem csak az ingyenes átvizsgálás, de a rendőri ellenőrzésekre is sor kerül.

Miskei Anita

A tél közeledtével kiemelten fontos a látás és a láthatóság kérdése. Éppen ezért hirdették meg a Látni- és Látszani! kampányt, melynek keretében október 15-től december közepéig egyes szervizekben ingyenesen ellenőrzik az autók lámpáinak állapotát, s ha kell beállítják azokat. Az akcióhoz a Magyar Autóklub is csatlakozott, amelynek székesfehérvári üzemében nagy volt az utóbbi napokban a forgalom. Varga György, a  szerviz és műszaki vizsgaállomás vezetője elmondta, kétszáznál is több autós fordult meg náluk, hogy részt vegyen az akcióban. Sőt, a következő napokra is több gépkocsi tulajdonos jelentkezett be vizsgálatra.
- Sok autós azt még észreveszi, hogy  az első izzóinak valamelyike tönkre ment, arra azonban már nem fordít figyelmet, hogy a rendszámtábla világítás égett ki, vagy az ablaktörlő lapát gumija szakadt el - mondta Varga György. Aki lapunkkal megosztva tapasztalatait hangsúlyozta, elsősorban nem a fényszórók beállítását végezték, hanem az izzók, ablaktörlők cseréjét az ellenőrzések során.

Az Országos Rendőr-főkapitányság  és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság november 15-től, azaz tegnap óta fokozott közúti ellenőrzést tart  egészen   december 15-éig. Az akció során teljes körűen és kiemelten vizsgálják a személy-, illetve haszongépjárművek és motorkerékpárok világítását. Persze a sofőröknek nem csak arra kell figyelniük, hogy jól világítsanak lámpáik, hanem arra is, hogy azokat be is kapcsolják. Sajnos az autósok (jellemzően a taxisok, a tanulóvezetők  és még a rendőrautók sofőrjei is) megfeledkeznek arról, hogy a ködös, szürke nappalokon a városi közlekedést is biztonságosabbá tehetnék, ha jobban látszanának. A világításról ugyanis rendre megfeledkeznek, s így baleset forrásaivá válhatnak.
Az Országos Rendőr-főkapitányság célja a figyelem felkeltése, és a viszonylag kicsi, azonban  nagy bajt okozó hibák kiszűrése, javítása, ezáltal pedig a közlekedésbiztonság javítása, a balesetek okozta károk csökkentése. A korábban Látni és Látszani! néven elindított  akció keretében még december 15-ig lehetőség nyílik a kampányba bevont szakszervizekben térítésmentesen ellenőriztetni a világítást és kérni annak szakszerű beállítását. Az akcióhoz a szervizek mellett optikusok is csatlakoztak, hiszen nem csak az autó szemeit, de a sofőr látását is érdemes megvizsgálni. Fontos, hogy a vezető lássa a kihelyezett táblákat, s akkor is jól mérje fel az útviszonyokat, egy szemből érkező autó távolságát, ha havas, már-már vakítóan fehér a táj.
Érdemes odafigyelni, mert az ellenőrzött autósokra a kampány idején is vonatkoznak a közlekedési szabályok, melyek megszegése esetén az intézkedő rendőr helyszíni birságot szabhat ki, ami öttől ötven ezer forintig terjedhet. Vagy élhet szabálysértési feljelentéssel is  a szabálytalanul közlekedő jármű vezetőjével szemben. Persze nem a birságolás a cél, sokan azonban hónapok óta járnak rosszul beállított, vagy szinte egyáltalán nem működő izzókkal, nem törődve annak veszélyeivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!