Közel háromszázan kértek lakhatási támogatást

Dunaújváros - Sokan érdeklődnek az önkormányzatnál arról, hogyan lehet igényelni a lakásfenntartási támogatást, és kinek jár ez az újfajta kedvezmény.

Körmendi Erzsébet

Szeptember elsejétől a korábbi szociális alapú, a Magyar Államkincstár által folyósított gáz- és távfűtés-kedvezmény rendszerét egy új, kibővülő lakásfenntartási támogatás váltotta fel, amelyet bármily közműdíj kiegyenlítésére igényelhető. A szociális osztály dolgozói számítottak a rohamra.

A gáz- és távhőtámogatásból kiesők, illetve az alacsony jövedelműek szinte mindegyike igényli   lakásfenntartási támogatást. A szakemberek tudták, hogy nagyon sok lesz az érdeklődő, éppen ezért külön irodát alakítottak ki a polgármesteri hivatal toronyépületének földszinti tárgyalójában, ahol szeptember eleje óta  nyolc ügyintéző fogadja az ügyfeleket, hétfőn és szerdán késő délutánig. 

Az ügyfélforgalom jelentős volt már az első két hétben - 561-en keresték fel az irodát. Sokan érdeklődtek: 278-an személyesen, 500-an pedig telefonon kértek tájékoztatást a lakásfenntartási támogatás jogosultsági feltételeiről, illetve arról, milyen igazolásokat, mellékleteket kell csatolni a kérelem mellé. Az ügyfelek közül 283-an igényelték is a támogatást  a kérelmeket folyamatosan bírálják el a szociális osztály munkatársai.

A jogosultak normatív (állami) támogatásként kapják meg a bonyolult számítógépes programmal kiszámított összeget, amelyet az önkormányzat kiegészít többszemélyes háztartás esetében havi 300 forinttal, egyedül élő és gyermekét egyedülállóként nevelő személy esetén 500 forinttal havonta. Az önkormányzat  egy évre állapítja meg támogatást, de  nem az igénylőnek adja a pénzt, hanem a  szolgáltatónak utalja át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!