Kötelező biztosítás: Akár tízezreket is spórolhatunk!

Ha november, akkor kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kampány. Ilyenkor akár több százezer autótulajdonos is biztosítót cserél, mert sokkal kedvezőbb díjbesorolást kap, mint régi szolgáltatójánál. A 2010-es árak - a várttal ellentétben - további csökkenést hoztak, így egy kis utánajárással akár tízezer forintot, vagy még annál is többet takaríthatunk meg.

Gallai Péter

Schön Róbert, a Dunabiztos Biztosítási Alkusz Kft. tanácsadója szerint ez a változás nem jelenti azt, hogy megszűnik ez a fajta kampány:

- Még öt-hat évig biztosan marad a módszer, mert ennyi idő alatt cserélődik le annyira a járműpark, hogy az évfordulók szétszóródjanak. Csehországban hat éve működik a rendszer, de a kötések időpontjának hatvan százaléka még ugyanaz, mint a bevezetésekor. Azért az új törvényben van még két fontos dolog, amit mindenképpen éredemes megemlíteni. Az egyik, hogy ezentúl a bónusz besorolást bemondásra is elfogadják a biztosítók, tehát nem automatikusan A0-ás díjat számolnak fel a legelső alkalommal. Mondhatott bármit az ügyfél, kártörténeti igazolás hiányában eddig ezt nem fogadták el a társaságok, csak utólag módosítottak. Ez persze nem jelenti azt, hogy mostantól hamis besorolást is megadhatunk. Vagyis megtehetjük, de ez úgyis hamar kiderül, és a befizetett kedvezményes díj - hiába szerepel a csekken a negyedév vége - a ténylegesen fizetendőhöz képest csak időarányosan fedezi a biztosítást. A másik fontos módosítás, ami szintén az ügyfeleknek pozitív, hogy díjnemfizetés esetén nem vész el a korábban megszerzett bónusz. Igaz, azokra a napokra úgynevezett fedezetlenségi díjat kell fizetni, ami egy 1500 és 2000 köbcenti közötti járműre 440 forint naponta.

Schön Róberttel átnéztük a jövő évi díjakat, s be kell valljuk, nem egyszerű eligazodni ezek között.

- Már tavaly is azt mondták, nem lehet lejjebb vinni az árakat, ezzel szemben akkor is, idén is csökkentek a tételek. Negyvenötféle kedvezményt kínálnak a társaságok, ezek összesen tíz-negyven százalékos díjcsökkentést is eredményezhetnek. Természetesen minden társaságnak megvan az a kiemelt csoportja, akit a legnagyobb kedvezményekkel szeretne elcsábítani. Az most is megfigyelhető, hogy a fiatal, nagy teljesítményű autóval rendelkező, nagyvárosban élők fizetnek jóval többet, mint az egyéb kategóriába tartozók. Az ügyfelek elsősorban az ár alapján döntenek, de azt szoktam mondani, ha pár ezer forint a különbség, akkor megéri mérlegelni, például van-e ügyfélszolgálata az adott cégnek. A másik, hogy az ismert nevekkel szemben nagyobb a bizalom, mint az ismeretlenekkel szemben. Ehhez a megítéléshez a MÁV tavalyi csődje is hozzájárult, a kicsikkel szemben nőtt az előítélet. Összeségében azt mondom, hogy az újrakötéseket is számolva tíz emberből hét-nyolc kedvezőbb díjat tud elérni 2010-re. Nagyjából hétszázezer ember vált a mostani kampány során, a nagy roham majd csak most következik.

Schön Róbert arról is beszélt, hogy amikor újrakötést választ valaki - eddigi biztosítójának ajánlatát fogadja el - ezer forintért is érdemes megtenni ezt, hiszen nem fordulhat elő adat téves megadása. Amit szintén érdemes megfontolni, az az együttkötés - a kötelező mellé a cascóbiztosítás, ugyanis nem biztos, hogy ez egy helyen olcsóbb lesz.

- Mivel elég bonyolult a rendszer, az egyedül, interneten kötött szerződéssel lehetnek problémák. A rengeteg kedvezményt jól értelmezni nem könnyű, hiába ez alapján számolja ki valaki a díjat, ha rosszul ikszelt, és utólag nem tudja igazolni, máris többet fizethet. Mint minden online vásárlás esetében, ez az ügyfél saját kockázata. Azt azonban mindenkinek tudom tanácsolni, hogy érdemes megnézni a kalkulátort, az nem kerül semmibe. Mivel 2011-től nem a köbcenti, hanem a lóerő lesz a biztosítás alapja, ezért kérdeznek rá már most is a kilowattra, hogy statisztikát készíthessenek a biztosítók. Sokan adónak fogják fel a kötelezőt, de ez egy szolgáltatás, adott eseményre. Amikor valaki egy húszmilliós luxusautóban ötmilliós kárt okoz, akkor mondjuk ezért évi negyvenezer forintos összeget fizetett - tette hozzá a tanácsadó.Jövőre több elemében is megváltozik a felelősségbiztosítás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!