Kiszabadítottak a fogságból egy magyar nőt Egyiptomban

Budapest/Kairó - A nőt tavaly november óta tartotta fogva egy fiatal egyiptomi férfi, aki elzárta a külvilágtól és bántalmazta.

MTI

Több hónapos fogságból kiszabadítottak egy magyar nőt az egyiptomi Hurghadában - mondta el Kveck Péter, Magyarország kairói nagykövete szombaton az MTI-nek.

A diplomata tájékoztatása szerint a magyar nőt nagyjából tavaly november közepe óta tartotta fogva egy fiatal egyiptomi férfi, akivel ismerős révén találkozott. Azonban rövid időn belül kiderült, hogy a férfi személyisége egészen más, mint amilyet először igyekezett elhitetni magáról. A nővel rosszul bánt, a külvilágtól elzárva tartotta, bántalmazta, még telefonálnia is csak a férfi jelenlétében lehetett - tette hozzá.

A nőnek néhány nappal ezelőtt sikerült valahogy elérnie szüleit, és ők tájékoztatták az egyiptomi magyar nagykövetséget mintegy három nappal ezelőtt. Ezt követően a nagykövetségen azonnal intézkedni kezdtek, felvették a kapcsolatot az egyiptomi hatóságokkal, helyi kapcsolataikkal, a konzul pedig azonnal Hurghadába utazott.

Kveck Péter mondta, a nőt nem volt könnyű megtalálni, mert ő maga sem tudta, hogy Hurghadának pontosan mely részén van. A követség helyi kapcsolatai és az egyiptomi rendőrhatóság segítségének köszönhetően végül kevesebb mint 24 óra alatt sikerült kiszabadítani a nőt, aki pénteken megérkezett Kairóba, a nagykövetségre, szombaton délelőtt pedig hazautazott Magyarországra.

Kveck Péter szerint a férfi ellen egészen biztosan büntetőeljárás indul, hiszen az egyiptomi hatóságoknak sem érdekük, hogy az ilyen dolgok büntetlenül maradjanak. Hozzátette: "egyelőre az a legfontosabb, hogy honfitársnőnk biztonságban van, és visszautazhatott Magyarországra".

A nagykövet azt is elmondta: az utóbbi években több tucat hasonló esetről szereztek tudomást, s ez a szám növekvő tendenciát mutat. Ráadásul még számos olyan eset lehet, amelyekről nem is tudnak. Utalt arra, hogy egyre több magyar nő keresi fel a nagykövetséget, azért mert szeretne házasságot kötni egyiptomi férfival, de többször előfordult, hogy néhány hét vagy hónap után egy-egy nő sírva kereste fel őket azt kérve, hogy próbálják meg valahogy hazajuttatni.

Hozzátette: más európai országok nagyköveteitől is hallott hasonló esetekről, tehát nem csak a magyar nők kerülnek ilyen helyzetbe. Úgy tűnik, egy egész iparág épül arra, hogy tapasztalatlan, jó szándékú európai nőket kihasználjanak - mondta a nagykövet, megemlítve: arról is hallottak, hogy tanfolyamokon oktatják, hogy milyen ígéretekkel, szép szavakkal lehet könnyen levenni a lábáról egy európai kultúrában nevelkedett fiatal nőt.

Kveck Péter ennek kapcsán kiemelte: nemcsak arab országokban, hanem bárhol, a világ minden pontján lehetnek olyanok, akik igyekeznek kihasználni a kiszolgáltatott helyzetben lévőket. Ezért rendkívüli óvatosságra intette a magyarokat: ne bízzanak a felületes ismeretségekben, ne higgyenek a "szép szavaknak, a mesébe illő ígéreteknek". Ugyanis, ha valaki nem ismeri a kultúrát, nem beszéli az adott nyelvet, távol van a családjától, szeretteitől, könnyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet, és bármely országban lehetnek olyanok, akik ezt igyekeznek kihasználni - hangsúlyozta a nagykövet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!