Kislétai gyilkosság: Akik csendben örülnek a merényleteknek, mennyivel különbek?

Dunaújváros - Megkereste lapunkat Hosszú János, a városi Cigány Kisebbségi Önkormányzat korábbi, a Lungo Drom helyi szervezetének mai elnöke, hogy nyilatkozna a kislétai gyilkosságról.

Pekarek János

- Miért most, napokkal a történtek után akar nyilatkozni?

- Mert eddig vártam, hogy hangja legyen a történteknek. De nem lehet tovább várni. Ebből baj lesz! Hihetetlenül nagy feszültség van a romákban a gyilkosságok miatt! Egyre többen állítanak meg az utcán, hogy miért nem teszünk valamit?! A kislétai volt a hatodik áldozata a roma származású emberek elleni merényleteknek... Kik ezek az emberek, akik képesek nőket, gyerekeket gyilkolni?

- Miért éppen Ön nyilatkozik?

- Mert cigány származású magyar emberként úgy érzem, hogy nem hallgathatok! Ezek a gyilkosságok betegesek. És vannak pártok, csoportok, (a Jobbik, a Gárda), amik ezeket az indulatokat gerjesztik! Ez a megoldás, hogy gyűlölködünk, gyilkolunk?

- Annak, hogy vannak, akik gyűlölik a cigányokat, nincs oka?

- Igen, vannak hibáink, megbocsáthatatlan tetteink! De vannak érdemeink is! Mind a két állítás igaz! A faji gyűlölet, ami ma Magyarországon napról-napra erősödik, nem oldja fel azt a sok-sok haragot, indulatot, ami felgyülemlett! Sosem értettem azokat, akik magyarokra és nem magyarokra osztják a népet. Ebben a hazában élünk, itt születtünk mindannyian, magyarok, svábok, zsidók, szerbek, romák. Sokszor szeretnék megkérni embereket, hogy te, aki felosztod a társadalmat, nézz utána, hogy nagyszüleid, dédszüleid honnan származnak, és akkor te hova tartozol? Milyen származású vagy? És te, aki romának vallod magad, nem magyarnak, te hol élsz, hol jár a gyereked iskolába, hol van az, amit hazának hívsz?

- Lehet még ezen változtatni?

- A magyarországi roma származású társadalom szeretné, ha megszűnne a vele szembeni gyűlölet és előítélet. Elsősorban nekünk kell ezért tennünk: romáknak! A közösségünkön belül és kívül. De nem agresszióval! Kérdezném azokat az embereket, akik csendben örülnek a romák elleni merényleteknek: ők mennyivel különbek azoknál a bűnözőknél, akik meggyilkolták Marian Cosmát? Semmivel sem különbek!

- Ön mit tud tenni?

- Kérek mindenkit, legyen akár jobbikos, gárdista, szkinhed vagy roma: fejezzük be a gyűlölködést! Ne engedjük meg, hogy Magyarországon elszabaduljanak az indulatok! Mindenkinek fáj, amikor azért vernek meg embereket a szomszédos országokban, amikor azért gyűlölik vagy ítélik el őket, mert magyarok! Ez fáj, ugye? Közülünk, romák közül is olyanokat ölnek meg, olyanokat bántanak, akik dolgoznak, gyerekeket nevelnek, iskolába járatnak - és akik nem bántottak senkit! Ez érthetetlen...

- Miért nem érezte szükségesnek ezt elmondani akkor, amikor romák Mezőfalván kishíján meglincseltek egy ártatlan autóst, akinek a kocsijába egy roma fiatal hajtott bele motorral, egy roma lány halálát okozva?

- Mert akkor nem éreztem magam mögött akkora támogatást, mint most... Én nekimegyek a saját fajtámnak is, ha kell! Itt senki nem lehet törvényen kívüli, mindenkinek viselkednie kell! A romáknak is! Nem támogatásbeli forint-milliárdok kellenek nekünk, hanem példák: nem azzal kell hencegni, hogy ki hány évet ült börtönben, hanem azzal, hogy hány diplomája van a gyerekének! Itt senki nem lehet törvényen kívüli, itt mindenkinek viselkednie kell!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!