Kisapostag: még nem döntöttek az iskolabezárásról

Kisapostag - A képviselő-testület nem vonta vissza a Benedek Elek Tagiskolával kapcsolatos korábbi határozatát, de kiegészítette azt: kezdeményezte a közoktatási törvényben előírt eljárás lefolytatását. Hogyan tovább?

Körmendi Erzsébet

A kisapostagi Benedek Elek Tagiskolába járó gyerekek szülei az intézményben egyeztettek ma 16 órakor, majd csoportostól vonultak át a községházára, az iskolaügyben  a Nagy Attila és képviselőtársa, dr. Szabóné Potornai Márta által kezdeményezett rendkívüli testületi ülésre. Talán nyolc szülő volt az iskolában - amelynek összesen 24 tanulója van -, a bezárása ellen  viszont  több mint négyszázan tiltakoztak aláírásukkal, és a testületi ülésre is sokan érkeztek.
Nagy Attila, illetve a testületet levélben kérő Pulainé Varga Gabriella szülő is hangsúlyozta, hogy az iskola bezárására vonatkozó márciusi testületi határozat törvényességi szempontból nem állja meg a helyét, mert nem támasztják alá szakértői és érdekvédelmi szervezeti vélemények,  egyeztetések, és még lehetne sorolni.

 



Kisapostag  három évvel ezelőtt azért hozott létre intézményi társulást Baracs  iskolájával, mert létszámgondjai tarthatatlanná váltak. A képviselő-testület szándékai szerint szeptembertől Baracsra vinnék át  busszal a gyerekeket, az utaztatás költségeit felvállalta szerdán a testület. Az ülést vezető Törjék József alpolgármester hangsúlyozta: most sem finanszírozási problémák miatt kényszerülnek a váltásra. Nyomós ok, hogy míg az iskolák jövőre  átkerülnek az állam fennhatósága alá, az óvodát kötelezően fenn kell tartania az önkormányzatnak. Az óvoda egy csoportszobából áll, így minden beíratáskor helyhiány miatt kell visszautasítaniuk gyerekeket. Jövőre ezt már nem tehetik meg. Legalább két csoportot  kell indítaniuk, ami az egyszobás épületben lehetetlen. Ezért  a mostani kisiskolába átköltöztetnék az óvodát, a Baraccsal kötött oktatási megállapodással pedig biztosítanák az iskoláztatást.

A szülők meghallgatták a baracsi polgármester, Várai Róbert  véleményét, aki segítséget ajánlott, mondván: lássák be, a végtelenségig nem húzható ez az állapot. A Benedek igazgatója, Varga Mariann pedig kérdéseket tett fel, amelyre minden bizonnyal később kap választ.
Szülők és képviselők hozzászólásai után a testület úgy határozott, hogy lefolytatja a  közoktatási törvény által előírt eljárást, és az eredmény ismeretében,  május végéig a fenntartó, vagyis Baracs képviselő-testületével közösen döntenek az iskolaügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!