Kiélezett csatában nyert Hollandia

Fokváros - Elsőként Hollandia jutott be a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság vasárnapi fináléjába, miután a keddi elődöntőben 3-2-re győzött Uruguay ellen.

MTI

Hollandia harmadik világbajnoki döntőjére készülhet, 1974-ben az NSZK-tól, négy évvel később pedig Argentínától szenvedett vereséget.
A hollandok a szerdai német-spanyol párharc győztesével találkoznak a johannesburgi fináléban, így biztossá vált, hogy a vb-k történetében először nyer európai együttes Európán kívül aranyérmet.
Eredmény, elődöntő:

Hollandia-Uruguay 3-2 (1-1)

Fokváros, Zöld Pont Stadion, 62.479 néző, v.: Irmatov (üzbég)
gólszerzők: van Bronckhorst (18.), Sneijder (70.), Robben (73.), illetve Forlán (41.), M. Pereira (92.)
sárga lap: Sneijder (29.), Boulahrouz (78.), van Bommel (94.), illetve M. Pereira (21.), Caceres (29.)

Hollandia:

Stekelenburg - Boulahrouz, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst - van Bommel, de Zeeuw (van der Vaart, a szünetben) - Kuyt, Sneijder, Robben (Elia, 90.) - van Persie

Uruguay:

Muslera - M. Pereira, Godin, Victorino, Caceres - Perez, Gargano, Arevalo, A. Pereira (Abreu, 78.) - Cavani, Forlán (S. Fernandez, 84.)

I. félidő:

4. perc: Sneijder jobb oldali beadását Muslera röviden ütötte ki, Kuyt pedig azonnal tüzelt, de kapu fölé.    
18. perc: van Bronckhorst vállalkozott lövésre 36 méterről, tökéletesen találta el a labdát, amely védhetetlenül vágódott a bal felső pipába (1-0).
41. perc: Forlán vette át a labdát a hollandok térfelének középen, majd egy csel után bal lábbal 28 méterről a kapu közepébe bombázott (1-1).

II. félidő:

67. perc: Forlán szabadrúgását tolta ki a jobb sarok elől Stekelenburg.
68. perc: van Persie tartotta ügyesen a labdát a 16-oson belül, majd van der Vaart elé játszott, aki 12 méterről lőtt, Muslera kiütötte a labdát, a kipattanót azonban Robben csúnyán kapu fölé vágta.
70. perc: Sneijder elé került a labda a 16-oson belül, a középpályás lőtt, a labda egy uruguayi lábon megpattant és a tehetetlen Muslera mellett a jobb kapufáról a hálóba vágódott (2-1).
73. perc: Kuyt tökéletesen adott be a bal oldalról, a középen érkező Robben pedig 10 méterről a kapu jobb oldalába fejelt (3-1).
86. perc: Robben egyedül vezethette a labdát Muslerára, de gyengén a kapus kezébe emelt.
92. Maximiliano Pereira húzodott előre, és ballal 16 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (3-2).

A hollandok kezdték jobban a mérkőzést, ugyan nagy helyzetet nem tudtak kidolgozni a jól záró uruguayi védelem ellen, de ekkor jött a csapatkapitány Giovanni van Bronckhorst, aki a világbajnokság eddigi egyik legszebb góljával vezetést szerzett csapatának.
A folytatásban kissé érthetetlen módon visszaállt az Oranje saját térfelére, ez pedig megbosszulta önmagát, ugyanis Diego Forlán egy távoli bombával egalizált.
A fordulást követően mindkét csapat a védekezésre helyezte a hangsúlyt, éppen ezért Wesley Sneijder gólja, úgymond a semmiből jött. Ettől azonban teljesen összezavarodtak az uruguayiak, ezt pedig Arjen Robben egy fejesgóllal kihasználta, és gyakorlatilag eldöntötte az összecsapást.
A hajrában hiába támadott már három csatárral a dél-amerikai együttes, már csak szépíteni tudott Maximiliano Pereira lövésével.
A hollandok ezzel 25 mérkőzés óta veretlenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!