Kétnapos húsvéti mulatság Ópusztaszeren

DH - Az ételáldás után evés-ivás, határkerülés gólyalábasokkal, tojásfestés, nemezelés, vízhúzóverseny - mindez csak ízelítő a nemzeti történeti emlékpark húsvéti programjából.

duol.hu

Rügyfakasztó vasárnap, vízbevető hétfő címmel ünneplik a húsvétot a hétvégén Ópusztaszeren.
 
Gulyás László, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark vándormuzsikusa - egyben a skanzen házigazdája - elmondta: vasárnap reggel kilenc órától zeneszó fogadja a látogatókat, majd a hagyományos ételáldást követően megkezdődik a határkerülés a gólyalábasokkal, táncosokkal és lovasokkal. Mesék a malom alatt címmel naponta többször szórakoztatják a kicsiket és nagyokat az ország legjobb mesemondói, délben pedig a Langaléta Garabonciások gólyalábasai szórakoztatják a publikumot.
    
Mindkét nap kedvére ehet-ihat a megfáradt ünneplő sereg. Lesz tojásfestés, berzselés, vízipuska-készítés, báránylegeltetés, tojásfutás, lovas versengés és a régi világ játékait - a bigét, a métát, a festékest, a nemzetest és a kanászost - kipróbálhatják az érdeklődők.
    
Húsvét hétfőn különleges programokkal készülnek a skanzen moderátorai: a múltba lépve lesz locsolóvers-faragás, hímestojás-fényezés, locsolkodás messziről és közelebbről. Gémeskútból vízhúzóversenyt rendeznek a legényeknek, sikoltó- és futóversenyt a hölgyeknek - részletezte a szervező.
    
Az igazi locsolkodást, amelyért szekérre és lovakra pattannak a legények a Beste zenekar muzsikája kíséri majd. Eközben a kemencében sütés-főzést is kipróbálhatják a vendégek.
    
A kétnapos mulatság végén rendezik meg a "Kókonya" bált.
(MTI)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!