Kész átverés: emberek ásták a relytéjes krátert Lettországban (videóval)

A meggyőző képek és videóflvételek ellenére hétfő délutánra kiderült: átverés volt az a hír, miszerint egy égből hulló izzó tárgy ütközött a földnek Lettországban - közölték hivatalos források.

MTI

Beszámolók szerint a jó kilenc méter átmérőjű, három méter mély füstölgő kráter vasárnap keletkezett, miután egy azonosítatlan tárgy csapódott a földbe az ország északi vidékén.
   
"Semmi sem pottyant le az égből, a krátert emberi kezek ásták. Ez a hivatalos magyarázat" - idézte a BNS lett hírügynökség a Rigai Egyetem helyszínre siető vezető geológusát.
   
"Valaki hatalmas átverést rendezett meg, kémiai anyagot szórt szét, majd meggyújtotta. Ezek után széthintette az információt egy feltételezett meteoritbecsapódásról" - vélekedett egy másik geológus a helyszín vizsgálata után.
   
A Lettország területén becsapódó hatalmas meteoritról szóló hírek nemzetközi érdeklődést váltottak ki. A "becsapódás" helyszíne egy földbirtokon van, a tulajdonos hasznot húzva a vélt meteoritból belépőt kezdett szedni, a kíváncsiskodók egy latért (mintegy 380 forintért) tekinthetik meg a krátert.

Korábban:

Az ország északi határa közelében vasárnap este csapódott be a tárgy. Talán meteor, de a hatóságok egyelőre azt sem zárják ki, hogy egy műhold roncsai okozták a krátert. A becsapódás környékét a katonaság hermetikusan lezárta. A hadsereg elsődleges vizsgálata szerint a becsapódás közelében a radioaktív sugárzás mértéke normális.



Egy meteorszerű tárgy becsapódása okozta kráter látható a Rigától kb. 170 km-re, az észt határhoz közel fekvő Mazsalaca városának tréségében 2009. október 26-án. Uldis Nulle, a lett Környezetvédelmi, Földtani és Meteorológiai Központ tudósa szerint füst gomolygott a 9 méter átmérőjű, 3 méter mély kráterből, amikor október 25-én felkereste.

Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina

A kordonnal elkerített területre most a Lett Tudományegyetem geológusait várják, az ő feladatuk lesz meghatározni, hogy meteorit okozta-e az észt határhoz közeli mezőn talált krátert.

" target="_blank">

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!