Kényszerpihenőre ítélik a Hamburger Hungária helyi gyárát

Dunaújváros - Április első felében leáll a Hamburger Dunaújváros Kft. helyi gyára, és később is lehet kényszerpihenő.

Körmendi Erzsébet

A  Hamburger Hungária Kft.-t  új  tavaly avatott  gyára továbbra is gőzereővel dolgozik, a korlátozás a Hamburger Dunaújváros Kft. egységét, a korábban Dunapack-fennhatóságú hármas papírgépet érinti. Hazánk második legnagyobb hulladékpapír-feldolgozójaként és papírgyártójaként elismert kft. vezetői azért kényszerülnek szüneteltetni a termelés, mert a gyártási költségek hazánkban gyorsabban emelkedtek, mint más európai országokban, ám a papírárak nem követték a költségnövekedést.

A kft. sajtóközleménye szerint: a  leállás idejére a cég szabadságra küldi a dolgozókat. Ilyen típusú termelési szünetekre a jövőben rendszeresen számíthatnak a dolgozók és előbb-utóbb radiálisabb intézkedések is várhatóak, ha a helyzet nem változik.

Az elmúlt évek gazdaságpolitikája azt eredményezte, hogy az ipari termelés fontos tényezőinek, közülük az energiának az ára Magyarországon rendkívül magas.

A Hamburger Dunaújváros Kft.-nek kötelezően olyan forrásból kell megvásárolnia a  villamos energia egynegyedét, amely a szabad piaci ár több mint kétszereséért adja az áramot. Az európai energiatőzsdén a gázárak is 40 százalékkal alacsonyabbak a hazai piaci áraknál, ami a versenytársakkal szemben hátrányos helyzetbe hozza a helyi gyárat. További hátrány származik a hulladékpapírból. A magyar hatóságok semmilyen módon nem segítik a magyar hulladékhasznosítókat abba, hogy a fogyasztás csökkenése miatt jelentősen megapadt hulladékpapír hozzájuk kerüljön. Ezért a Hamburger Dunaújváros  Kft.-nek importálnia kell az alapanyagot, ami növeli a szállítási költségeket.

- Összességében a magyarországi gyártás  megroppant, és a papíriparból mára alig néhány gyár és munkahely maradt. Változásokra van szükség a versenyképesség növelése érdekében - áll a kft. a sajtóközleményben.

A társcég, a Hamburger Hungária Kft. viszont szárnyal: a menedzsment rendszere kiválóan megfelelt az ISO 9001:2008 szabvány követelményeinek. A gyár kapacitására jellemző, hogy egymaga 60 százalékkal emeli meg a hazai papírgyárak össztermelését, száz százalékban újrahasznosított, barna  csomagolópapírt gyárt, és feldolgozza a hazánkban keletkező hulladék mintegy 90 százalékát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!