Kemény tél volt huszonöt éve

Dunaújváros - A sajtó kerek huszonöt éve is kiemelt terjedelemben foglalkozott az akkori rendkívüli téli támadásról. Hótorlasz, fagy, és Schirilla György.

Szabó Szabolcs

Mint fenti írásunkban látható: most (is) küzdenek. A téllel, hóval, faggyal, jégvilággal. A szakemberek szerint a mostani téltámadáshoz hasonló napokat élt át az ország, így Dunaújváros polgárai kerek huszonöt évvel ezelőtt, 1987 januárjában. Belelapoztunk: miről is írt akkor a Hírlap. Küzdöttek...

Miközben az olvasók az egyik vezércikkben azt olvashatták, hogy  '87 január 12-én lapzártakor a városkörnyéki utak kilencven százaléka járhatatlan, a szomszédos hasáb már arról tudósít, hogy január 11-én tízezer (!) ember figyelte, hogy a kikötőben Schirilla György tempózik a jeges Dunában.

A havazás tovább folytatódott, az ellátás akadozott a Hírlap pedig nyolc odal helyett mindössze négy oldalon jelent meg. Az ok: nem volt elég papír a nyomdában. A korabeli képek tanúsága szerint az intenzív havazást a buszok sem bírták, a Bánki Donát iskola melletti emelkedőnél például az utasközönség segítségével jutott csak túl a hóakadályon a 16-os járat. Ezzel párhuzamosan a távolsági közlekedés is megbénult. A környező településekre több helyen is ló vontatta szánnal vitték a  pékárut, a friss tejet. A helyzet január 17-re normalizálódott, mint lapunk anno fogalmazott: nehéz napok után.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!