Katasztrófavédelem: megalapozatlanok a híresztelések újabb földrengésről

A földrengéseket nem lehet előre jelezni, ezért nem lehet megalapozottan kijelenteni, hogy Komárom-Esztergom megyében szombaton újabb földrengés következik be - hívta fel a figyelmet a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményében.

MTI

Czomba Péter igazgató egy országos terjesztésű napilap hírére reagált. A cikk szerint szombaton a 2011 január végi oroszlányi földmozgásnál nagyobb erejű rengés várható, amely Komárom és Győr között következhet be.
Az igazgató elmondta, a katasztrófavédelem ügyelete számos telefonhívást kapott, amelyben a lakosság érdeklődött, hogy a nap folyamán várható-e földrengés a megye területén.
A tűzoltó alezredes leszögezte: a földrengéseket nem lehet előre jelezni. A lakosság a magatartási szabályokról a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapjáról, a földrengés veszélyeztetettségről, aktuális és múltbeli földrengésekről a Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet honlapjáról tájékozódhat.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombati közleménye ehhez még annyit tesz hozzá: a tudomány jelenlegi állása szerint legfeljebb azt lehet vizsgálni, hogy az adott terület földrengés szempontjából veszélyeztetett-e vagy sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!