Jó üzlet lehet a gázmotor

<strong>Dunaújváros</strong> - A gázmotoros erőművek kisebbségi tulajdonosaként az osztalékból fizethetné a város a kötvényterheket. De más okból is jó üzlet beszállni a gázmotor bizniszbe állítják.

Szabó Betty



Az Építők úti erőműben a kötvényeket kibocsátó bank finanszírozóként érdekelt  így is támogatják a tervezett önkormányzati tranzakciót


Schepp Zoltán és az MVM  Erbe Zrt. reakciója  megegyező elemeket tartalmaz. Pochner László kijelentése, miszerint egy cég értékéről valós képet a saját tőke mértéke képvisel,  a vagyonértékelési elvek ismeretének teljes hiányát mutatja  vélik. Nem a saját tőke és az eszközök értéke, hanem egy cég adott piaci helyzete alapján a jövedelemtermelő képesség határozza meg a cégértéket. E szempontok szerint értékelték az Építők úti művet 3 milliárd 570 millió, a Verebély útit pedig 3 milliárd 778 millió forintra. A saját tőke az egyik esetben 1 milliárd 733 millió, a másik esetben 834 millió forint. 

Schepp Zoltán pénzügyi szakemberként  döbbenettel reagált  a felvetésre, hogy a gázmotorok kisebbségi tulajdonrészéért fizetni kívánt 3,4 millió forint banki lekötésével  15 év alatt 10 milliárd forint fölötti lenne a hozam. Az MVM Erbe és Schepp is felhívja a figyelmet: a hazai bankok között egy sincs, amelyik 15 éves, kamatosan kamatozó betéti lehetőséget kínálna  amiről Pochner beszélt. A szakemberek utánaszámoltak, és kiderült: a 3,4 milliárd forint 15 éves banki lekötésének nem  lenne több mint 10 milliárd forintos hozama, ahogyan azt Pochner állítja. A 8,5 milliárd forintot jövő év márciusáig egyébként lekötötte az önkormányzat, 12,3 százalékos EBKM mellett...

Még több érdekesség a pénteki Hírlapban!

Fotó: Lázár Zsolt



Pochner László önkormányzati képviselő december negyedikén tartott sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: optimális esetben is 3,412 milliárd forintos veszteség  sőt, egy újabb adattal kibővített számítás szerint 7,2 milliárd forintos kár  érné a várost   a gázmotoros erőművek kisebbségi tulajdonrészének megvásárlásával.  A független képviselő  szerint a bankban viszont fialna a befektetni szánt 3,4 milliárd forint.  A sajtótájékoztatón elhangzott felvetésekre  a DVG Zrt. felkérésére  szakértői reakciók születtek. Megkeresték  az MVM Erbe  Zrt-t, a társaság a gázmotorokkal kapcsolatos ügylet előkészítése során a cégértékeléseket készítette, de véleményt mondott dr. Schepp Zoltán egyetemi docens is, aki az önkormányzati  kötvénykibocsátás  lebonyolításában szakértőként vesz részt. Ezen kívül a kötvényeket kibocsátó bankot is megkérdezték  e ponton érdekes összefüggés, hogy a  kibocsátó Erste Bank Zrt. az Energo-Hőterm Kft. Építők úti erőművében hitelezőként is érdekelt fél. A bank e pozíciójánál fogva, finanszírozóként  jól ismeri az adott  gázmotoros erőmű hátterét  s e szemszögből nyilatkozva nem tarják kockázatosnak a befektetést. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!