Jégre lépni tilos!

DH - Túl vékony a jég a magyarországi vizeken, ezért a szakemberek óvnak attól, hogy sportolásra használják az emberek a hideg miatt hirtelen kialakult jégréteget - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a vízirendőrség.

MTI

Az OKF közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy sportolás, csúszkálás és lékhalászat céljából csak kijelölt, engedélyezett helyen tartózkodjanak az emberek a szabadtéri vizek jégfelületén.
     
A rendőrség szerint a szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. Ezt törvény rögzíti - mutatnak rá..
    
Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével, kikötők és veszteglőhelyek területén és folyóvizeken - olvasható a rendőrségi közleményben.
    
Mint figyelmeztetnek, a folyóvizek jég alatti vízszintváltozásai jégmozgást idéznek elő, apadás következtében a látszólag még szilárd jég állapota megváltozik, beroppanhat.
    
Több napos melegebb idő hatására a felület mosódik, a jég vastagsága csökken, szilárdsága romlik, ezért a rajta való közlekedés, sportolás, tartózkodás veszélyes. Nagyobb jégfelületen különös veszélyeket rejthet a friss havazás, mert a jég tényleges állapotát nem lehet időben felismerni. Ezeken a területeken az éjszakai tartózkodás különösen veszélyes - teszik hozzá.
    
A jeges vízből a jégből mentett embert nem szabad azonnal túlfűtött meleg helyre vinni, dörzsöléssel kell megpróbálni a vérkeringését beindítani, azután, hogy a jeges ruhától megszabadították. Az ilyen személyt minden esetben orvosi elsősegélyben, orvosi ellátásban kell részesíteni - teszik hozzá.
    
A lékhorgászattal kapcsolatban arra figyelmeztetnek, hogy a szabályok értelmében a halászoknak és a jégkitermelést végzőknek kötelességük a jégmentessé vált területet távolról felismerhető módon, egy méter magasságban elhelyezett, legalább 10-10 cm széles piros-fehér csíkozású korláttal megjelölni, körülhatárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!