Jégre lépni életveszély

<strong>Dunaújváros</strong> - Nemrégiben még százak csúszkáltak és korcsolyáztak az öbölben, a kemény mínuszok hatására biztonságosra hízott a jégtakarón, amely összefüggő még, de rámenni már életveszélyes.

Gallai Péter



A szabadstrandi öbölben is jelentősen meggyengült a páncél Fotó: L.Zs.


A dunaújvárosi vízirendőrök folyamatosan figyelték a szabadstrand jegét, akkor is, amikor biztonságos volt, ugyanis akadt olyan, akit sötétben kellett leparancsolni a jégről. Varsányi Gyula parancsnok szerint  akkor a legveszélyesebb, amikor még nem teljes szilárdságú, vagy pedig elkezd olvadni, vizes felületű a jég.Ugyanis a farkasordító hideg után beköszöntött az enyhülés,  volt  nap, hogy délután nyolc-tíz fokot mértek   így értelemszerűen  sorvadásnak indult a jégpáncél. Mivel az enyhe időjárás tartós volt, ezért a biztonságos korcsolyázás már veszélyessé vált, így napok óta már  mindenki számára tiltják a jégre lépést a rendőrök. Amíg az említett hidegben emberek tömege  hódolt szenvedélyének, addig tegnap délután teremtett lélek nem volt az öbölben. A jég nagyrészt még egybefüggő a víz felett, igaz, a felületén kisebb-nagyobb víztócsák vannak, a part mellett  ahol a visszahúzódó Duna miatt légüres tér alakult ki  szinte mindenhol beroppant a lábunk alatt. A beljebb dobott kövek még csúsztak a a jégen, de egy embert már biztosan nem bírna el. Szerencsére a józan ész eddig  diadalmaskodott, s senki nem próbált hősködni, illetve tesztelni bátorságát és  stabilitását a páncélnak.

A szabadtéri korcsolyázás ügyében kaptunk egy észrevételt is: miszerint a Balatonon és a Velencei-tónál is vannak olyan pályák, amelyeket kivilágítottan, este is lehet használni. Ezen felül zene, forralt bor, virsli is várja a nagyérdeműt. A felvetés szerint a nagy tervek középpontjában lévő szabadstrandot ilyen formában télen is jobban ki lehetne használni, mert igény biztosan  lenne rá.

Az ötletet felvetettük Szendrődi Tibornak, a városüzemeltetési iroda vezetőjének, aki szerint nem megvalósíthatatlan a dolog.  Hozzánk még  nem érkezett ilyen megkeresés, de a kollégáimmal megnézem, hogy milyen feltételek és lehetőségek mellett lehetne akár sötétedés után is használni az öblöt mondjuk hétvégente, például ideiglenes reflektorok felszerelését megoldhatónak tartom.  Szerintem az ifjúsági és sportirodát is be lehetne vonni a dologba, s ha tényleg sokan látogatnának le, akkor egy élelmes  vállalkozó  is kitelepülhetne. Magam is tapasztaltam, hogy milyen sokan szórakoztak, sportoltak a Duna-parton, amikor befagyott a terület - tette hozzá az irodavezető.

A rendőrség részéről  az előírások teljesülése esetén   sem látnak kivetnivalót ennek későbbi  megvalósításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!