Jégkorong-vb: Súlyos vereség az osztrákoktól - Nyilatkozatokkal

Zürich (MTI) - Komoly lépéshátrányba került a bennmaradásért zajló küzdelemben a magyar jégkorong-válogatott, miután pénteken 6-0-ra kikapott az osztrák csapattól a svájci világbajnokságon.

duol.hu

A bennmaradásért, 1. forduló:

Ausztria-Magyarország 6-0 (1-0, 3-0, 2-0)

Zürich-Kloten, 3200 néző, v: Looker (amerikai), Ronn (finn), Kicsa (ukrán), Orelma (finn)

gól: Koch (20., 21., 59.), Setzinger (24.), Vanek (34.), Ka:spitz (60.)
    
Ausztria:
kapus: Berns Brückler (Jürgen Penker)
hátvédek: Darcy Werenka, Gerhard Unterluggauer (1) - Jeremy Rebek, Martin Oraze - Philippe Lakos, Andre Lakos - Mario Altmann
csatárok: Oliver Setzinger 1 (1), Thomas Koch 3 (1), Thomas Vanek 1 (2) - Roland Ka:spitz 1, Matthias Trattnig, Andreas Nödl (1) - Markus Peintner, Harald Ofner, David Schuller - Andreas Kristler, Gregor Baumgartner (1), Paul Schellander
    
Magyarország:
kapus: Szuper Levente (Budai Krisztián)
hátvédek: Svasznek Bence, Sille Tamás - Horváth András, Tokaji Viktor - Szélig Viktor, Ennaffati Omar - Kangyal Balázs
csatárok: Palkovics Krisztián, Fekete Dániel, Vas János - Vas Márton, Ladányi Balázs, Peterdi Imre - Kovács Csaba, Vaszjunyin Artyom, Jánosi Csaba - Holéczy Roger, Majoross Gergely, Nagy Gergő, Kóger Dániel
    
A papírforma osztrák sikert ígért, azonban a magyarok a vb-n eddig várakozáson felüli teljesítményt nyújtottak, és ez okot adott a bizakodásra annak ellenére, hogy 32 éve tudtak nyerni utoljára a rivális ellen.
    
Magyar emberelőnyös helyzetekkel indult a meccs, ám Brückler nagyokat védett. A folytatásban enyhe mezőnyfölényben játszott az osztrák együttes, ám Szuper állta a rohamokat. Aztán 47 másodperccel a szünet előtt Koch remek egyéni alakítás után elfektette a magyar kapust, és a hálóba emelt.
    
A folytatás borzalmas volt: Koch a pihenőt követően 43 másodperc alatt betalált, majd újabb 3 perc elteltével Setzinger egy látványos passzolgatás után volt eredményes emberelőnyben. A magyaroknak semmi sem jött be, az osztrákok pedig könnyedén próbálkozhattak még a kapu közvetlen közelében is. Az NHL-es sztár Vanek két gólpassz után maga lőtt gólt, ráadásul Ka:spitz - már emberhátrányban - kis híján növelte a különbséget.
    
A harmadik harmadban már nem volt annyira veszélyes az osztrák együttes, de a magyarok sem tudták megszerezni a becsületgólt. Az utolsó két percben megint villantak a "sógorok", és a vége súlyos vereség lett.
    
Pat Cortina szövetségi kapitány együttese ezúttal nem tudta megismételni a korábbi összecsapásokon mutatott teljesítményét.
    
A magyarok ezzel a vereséggel komoly lépéshátrányba kerültek a bennmaradásért vívott harcban, és már nem csak rajtuk múlik, hogy sikerül-e kivívni a sikert.
    
Szuper Levente:
    "Hatvan lövés jött a kapunkra, és ez önmagért beszél. Az osztrákok egyszerűn átmentek a védelmünkön, nekünk meg elől sem sikerült semmi."
    
Szélig Viktor:
    "Ha holnap estig játszunk, akkor sem lőttünk volna gólt. Ez egy ilyen nap, nem volt szerencsénk."
    
Horváth András:
    "Cortina azt kérte tőlünk, hogy ne nyerni akarjunk, hanem játszani, és ennek meg lehet az eredménye. Számomra nincs logikus magyarázat arra, hogy mit rontottunk el. Lehet, ott hibáztunk, hogy túlzottan mag akartunk mutatni a szurkolóinknak, méltóak vagyunk a szeretetükre."
    
Pat Cortina:
    "Nem figyeltünk az alapfeladatra, a védekezésre. Katasztrófális volt. Ahhoz, hogy hatékony támadásokat vezethessünk, meg kellett volna szerezni a korongot, és felépíteni az akciókat. Semmi nem jött össze. Az első harmad végén és a második játékrész elején bekapott góltól pánikba estünk, és nem tudtunk megfelelően koncentrálni."
    
Lars Bergström, az osztrákok svéd szövetségi kapitánya:
    "Három vereség után fontos volt, hogy ráérezzünk ismét a győzelem ízére. Nem indult jól a mérkőzés, ki kellett védekeznünk az emberhátrányokat, azonban kapusunk remekül védett. Kicsit tartottunk a magyaroktól, azonban az első harmad utolsó percében szerzett gól sokat lendített rajtunk. A folytatásban az emberelőnyös helyzetek kihasználása is ment, pedig korábban ebben sem jeleskedtünk. Elégedett vagyok, hogy 6-0-ra győztünk."
    
Tokaji Viktor:
    "A gólszerzésre törekedtünk a védekezés helyett. Már reggel éreztük, hogy nem pörgünk, fáradtak vagyunk, nem tudunk rendesen összpontosítani. Most volt a holtpont. De ígérem, nem adjuk fel, harcolni fogunk a hátralévő két meccsünkön is."
 
    
A másik összecsapáson:
Dánia-Németország 3-1 (1-1, 0-0, 2-0)

gól: Mikkel Bödker (11.), Regin (50.), Hardt (54.), illetve Schubert (14.)
    
A további program:
    
Vasárnap:
Magyarország-Dánia 12:15 ó, Zürich
Németország-Ausztria 12:15 ó, Bern
    
Hétfő:
Magyarország-Németország 12:15 ó, Bern
Dánia-Ausztria 12:15 ó, Zürich

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!