Ismét lesz támogatott forinthitel októbertől

DH - Újra lesz támogatott forinthitel a fiataloknak és a többgyerekeseknek októbertől. Az OTP Bank és az FHB október 1-jétől, a kormányrendelet hatályba lépésétől kínálja ügyfelei számára az új támogatási feltételeknek megfelelő lakáshiteleket, új lakás vásárlására, lakásépítésre és korszerűsítésre egyaránt; a CIB Bank elkezdte a támogatott hitelkonstrukció fejlesztését.

MTI

A legnagyobb lakossági banknál úgy látják, hogy az ügyfelek  már érdeklődnek az új, támogatott konstrukció iránt, a támogatási feltételek és egyéb kapcsolódó információk az OTP Bank fiókjaiban elérhetők. Az OTP szerint az igény a jogosult ügyfélkörben összemérhető lehet azzal, ami a korábbi támogatási rendszerben az új lakásra igényelhető támogatott lakáshitelekre érkezett. A pontos kondíciókat a termék indításakor teszi közzé a bank.     

Az OTP Banknál az idén, a korábbi támogatási rendszer megszüntetéséig a befogadott hiteligények közel 80 százaléka forinthitel volt, amelynek döntő többségét a támogatott lakáshitelek alkották, így a teljes lakáshitel állományra is jellemző a forinthitelek túlsúlya, ami egyúttal a támogatott hitelek 50 százalékot meghaladó részarányát jelenti - közölte a hitelintézet. 

A vásárlási, építési célú támogatott hitelek iránt nem ugrott meg az érdeklődés a rendelet hatályba lépésének közeledtével, de ez nem meglepő, mivel az év utolsó három hónapja nem tipikusan építési időszak - mondta az MTI-nek Kappéter Béla, az FHB Jelzálogbank kommunikációs igazgatója. Hozzátette: a korszerűsítéseknek ugyanakkor most van a szezonja, így az erre szolgáló hitelek iránt erős érdeklődést tapasztalnak. 

Az igazgató az utóbbival kapcsolatban felhívta a figyelmet arra: a költségvetés-tervezetet a hitelkérelemmel együtt be kell adni. A támogatott forinthitel kondíciói kedvezőek, hangsúlyozta Kappéter Béla, a kamat és a kezelési költség vásárlás esetén 7, felújítás esetén bőven 10 százalék alatt van, nincs árfolyamkockázat, a kiadások tervezhetőek (az FHB-nál egy- és ötéves kamatperiódus van).  

A CIB Bank is elkezdte a támogatott hitelkonstrukció fejlesztését, az ősz folyamán kínálja majd ügyfeleinek. Amíg az állami támogatású termék fejlesztése tart, az ugyancsak forint alapú, 3 éves kamatperiódusú lakáshitelét ajánlja 9,99 százalékos teljes hiteldíj mutatóval (THM), akár 30 éves futamidőre. Ez a  termék október elejétől vehető igénybe.

Kozák Zsuzsanna, a CIB Bank marketing igazgatója szerint a támogatott lakáshitel fő előnye az ügyfelek számára továbbra is az lesz, hogy a kamattámogatás miatt csökkentett mértékű kamatot, így kedvező mértékű törlesztő részletet kell megfizetniük, a hitel teljes hiteldíj mutatója kedvező lesz a piacon. A termék másik előnye, hogy forint alapú, így nincs árfolyamkockázata, azaz a törlesztő részletek mértéke nem ingadozik hónapról hónapra. A jogszabályalkotók szándéka, hogy azok kaphassanak nagyobb mértékű kamattámogatást, akiknek több gyermekük van - tette hozzá. 

A CIB igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a támogatott lakáshitel igénybevételi feltételeit a jogszabály szigorúan korlátozza. Ezek a korlátok a maximális hitelösszegre, a hitel céljára, a hitelcéllal érintett ingatlan értékére, az igénylők életkorára, egyéb ingatlanvagyonára egyaránt vonatkoznak, így a bankoknak a hitelnyújtás előtt részletes ügyfélminősítést kell végezniük, ami az igazolások és nyilatkozatok összegyűjtése miatt időigényes, és jelentős adminisztrációs terhet ró az ügyfelekre, illetve a bankra.


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!