Ima a börtönben, az európai romákért

Dunaújváros - Az április 8-i Nemzetközi Roma Naphoz és az amerikai presbiteriánus egyházhoz csatlakozva imanapot rendeztek Pálhalmán.

Pekarek János

 

Az amerikai presbiteriánus egyház kezdeményezett imanapot az európai romákért az  április 8-a, a Nemzetközi Roma Nap utáni vasárnapra. Összesen tíz európai ország: Bulgária, Csehország, Albánia, Magyarország, Portugália, Románia, Oroszország, Szlovákia, Spanyolország, Ukrajna romáiért imádkoztak. A tíz országban a felmérések szerint akár  7,63 millió roma is élhet.
- Ez a kezdeményezés hazánkban a börtönökben talált a legerősebb visszhangra! - mondta Békefy Lajos, a pálhalmai büntetés-végrehajtási intézet lelkésze az imanap helyi megnyitóján.  Hetvenöt fogvatartott vett részt az imádkozáson, amelyen a mélykúti alegység Kodály-kórusa adott műsort. Az imákat a felsorolt országokban élő romák fogalmazták meg. Békefy Lajos  szerint a közös imádság fontosságát az adja, hogy akiért imádkozunk, arra odafigyelünk,  érte felelősséget  érzünk.
Balog Zoltán, a kormány társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára a rendezvény előtt lapunk kérdésére hangsúlyozta: divatba jött beszélni a romákról, s ebben  Magyarországnak jelentős szerepe van.
- Mi romaügyekben nem csak problémás, hanem példamutató ország is vagyunk! - jelentette ki az államtitkár. - Mindent megteszünk, hogy a romák és más mélyszegénységben élők kitörhessenek abból az ördögi körből, amit az alacsony iskolázottság, a szakmanélküliség, a szociális segélyre szorulás, a rossz egészségi állapot, a korai halandóság és a magas születési arányszám jelent. A kormány a költségvetési gondok ellenére csak ösztöndíjra hárommilliárd forintot tervez fordítani jövőre! - fogalmazott  Balog Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!