Hollandia elbúcsúztatta a selecaót

Port Elizabeth - Elsőként Hollandia jutott a legjobb négy közé a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon, miután a pénteki, első negyeddöntőben 2-1-re legyőzte az ötszörös győztes Brazíliát.

MTI

A két csapat ezt megelőzően háromszor találkozott egymással világbajnokságon, a legutóbbi két alkalommal (1998, 1994) a brazilok diadalmaskodtak. Az utolsó holland győzelem az 1974-es torna középdöntőjében született, ennek szombaton lesz pontosan 36 éve.
A hollandok - akik negyedik alkalommal jutottak vb-elődöntőbe - a négy között az esti Uruguay-Ghána találkozó győztesével találkoznak.

Eredmény, negyeddöntő:
Hollandia-Brazília 2-1 (0-1)

Port Elizabeth, Nelson Mandela Bay Stadion, 40.186 néző, v.: Nisimura (japán)
gólszerzők: Felipe Melo (53., öngól), Sneijder (68.), illetve Robinho (10.)
kiállítva: Felipe Melo (73.)
sárga lap: Heitinga (14.), van der Wiel (47.), de Jong (64.), Ooijer (76.), illetve Michel Bastos (37.)

Hollandia:

Stekelenburg - van der Wiel, Heitinga, Ooijer, van Bronckhorst  - van Bommel, de Jong - Kuyt, Sneijder, Robben - van Persie (Huntelaar, 85.)

Brazília:

Julio Cesar - Maicon, Lúcio, Juan, Michel Bastos (Gilberto, 62.) - Felipe Melo, Gilberto Silva, Dani Alves - Kaká, Robinho, Luís Fabiano (Nilmar, 77.)

I. félidő:

10. perc: Felipe Melo óriási labdával "lepte meg" a védők gyűrűjéből kilépő Robinhót, aki kapásból Stekelenburg mellett a kapu bal oldalába lőtt (0-1).
25. perc: Dani Alves adott be a jobb oldalról, Juan pedig tíz méterről, kapásból épphogy a kapu fölé lőtt.
31. perc: varázslatos brazil akció végén Kaká vette célba a bal felső sarkot, de Stekelenburg parádésan hárított.
36. perc: Sneijder távoli szabadrúgását védte magabiztosan Julio Cesar.
45. perc: gyors brazil támadás végén a jobb oldalon felfutó Maicon elé került a labda, aki azonnal tüzelt, de az oldalhálót találta el.

II. félidő:

53. perc: Sneijder beívelésére Julio Cesar rosszul jött ki, holland játékos a "környéken sem volt", a kapus mellé ütött, így Felipe Melo fejéről a saját kapujába pattant a labda (1-1).
66. perc: egy jobb oldali beadás után Kaká elé pattant a labda, a támadó belsővel vette célba a bal felső sarkot, de nagyjából egy métert tévedett.
68. perc: egy jobb oldali szögletet követően Kuyt csúsztatta meg a labdát a rövid saroknál, Sneijder pedig három méterről a kapu jobb oldalába fejelt (2-1).
73. perc: Felipe Melo teljesen felesleges megtaposta a földön fekvő Robbent, a játékvezető pedig jogosan kiállította.
84. perc: van Persie próbálta meg beforgatni Juant, majd Sneijder elé került a labda, de a középpályás közeli lövését Julio Cesar védte.
92. perc: Stekelenburg kirúgását követően három holland támadó vezethette a labdát Julio Cesarra, de Huntelaar elképesztően sokat várt, így a hátrafutó Daniel Alves lelopta az érkező Robben lábáról a labdát.

Az első félidőben az történt a pályán, amit a brazilok akartak. Dunga tanítványai rendkívül magabiztosan futballoztak, ráadásul Robinho korai góljával a vezetést is megszerezték. A hollandok nem mertek nagy kockázatot vállalni, ennek következtében nem tudtak nagy helyzetet kialakítani az első negyvenöt percben.
A fordulást követően az Oranje gyakorlatilag a semmiből, egy nagy kapusbakit követően egyenlített, ettől pedig új erőre kapott. Tíz perccel később a vezetést is megszerezte Hollandia egy remek szögletvariáció révén. A brazilok elveszítették a fejüket, ebben Felipe Melo járt élen, aki piros lapot kapott, ezzel pedig szinte lehetetlen helyzetbe hozta csapatát.

Az emberhátrányban futballozó brazilok a hajrában már nem tudtak komoly helyzetet kidolgozni, így az eredmény nem változott, Hollandia jutott a négy közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!