Hogyan gázolt Hammer, 2005

<strong>Dunaújváros</strong> - Még mindig nem tudható minden kétséget kizáróan, hogyan okozta egy ember halálát autójával <em>Hammer István</em> 2005-ben Dunaújvárosban.

Pekarek János

Az idei utolsó tárgyalási napot rendezték a Hammer-ügyben a Székesfehérvári Városi Bíróságon kedd délelőtt: folytatása jövőre, és ezzel belépünk az ügy negyedik  esztendejébe. 2005. május 20-án este gázolt halálra egy gyalogost a dunaújvárosi Vasmű úton, a Martinász-szobornál Hammer István vállalkozó, kisapostagi lakos. 

2007-ben első fokon  három évi letöltendő börtönbüntetésre ítélték a gázolót   ám  a fellebbviteli tárgyaláson új elsőfokú eljárást rendeltek el.

Kedden szakértőket és egy tanút hallgattak meg. A februári folytatásig köröznek egy tanút, és többeket rendőri elővezetéssel citálnak a bíróság elé. 

A régóta húzódó ügy tegnapi tárgyalásán a bíró felolvasta a győri igazságügyi orvosszakértői intézet jelentését arról, hogy cáfolható-e a vádlott védekezése, amely szerint a gázolás pillanatában józan volt, csak utána ivott jelentős mennyiségű alkoholt. A szakértői válasz az, hogy egyértelműen csak a kettős vérvétel adatai alapján lehetne cáfolni a vádlott védekezését, ilyen azonban nem történt. A  baleset utáni vérvizsgálat 2,69 ezreléknyi, a vizeletvizsgálat viszont 3,22 ezreléknyi alkoholt mutatott: valószínű, hogy  legalább 90-120 perccel a baleset előtt ivott alkoholt Hammer István.

Ismét összecsaptak az igazságügyi  gépjármű műszaki szakértők is, mind a hárman. Álláspontjuk az augusztusi helyszíni kísérlet ellenére csak keveset közeledett egymáshoz: akkor kiderült, hogy Hammer Volkswagen Phaeton típusú gépkocsija a helyszínelés és a tanúvallomások adatai alapján kijelölt pályán haladva nem veszítette el stabilitását. Ám továbbra is ellentmondanak egymásnak  a szakértők  abban, hogy megtörténhetett-e úgy, akkora úton és annyi idő alatt a manőver, ahogyan a  vádlott leírja: a válasz egy igen és két nem. 

A baleseti helyszínelésnél segédkező, percekkel a gázolás  után a Martinász-szoborhoz érkező rendőr szerint Hammer arrogánsan viselkedett, kiabált, zokogott, a vérvétel után italosüveggel a kezében járt fel-alá. A tizennyolc éve helyszínelőként dolgozó rendőr benyomása  az volt, hogy (ellentétben a vizsgálat megállapításaival) az áldozat a munkásszálló felől akart átmenni a Vasmű úton a szobor felé: ez alapjaiban változtathatná meg az ügyet. Ugyanő megemlítette, hogy érthetetlen módon elmaradt Hammer kocsijának azonnali lefoglalása: az csak másnap történt meg. 

Folytatás 2009. február 19-én. Addig körözik azt az utóbb, újsághirdetésre jelentkezett tanút, aki a történtekkor a szobor melletti bokroknál vizelt, s  egyedül látta, hogy Hammer a baleset és a helyszínelés között autójában iszik: a tanú évek óta nem tartózkodik bejelentett lakcímén. Mivel azt a családot, amelynek tagjai a gázolás után elsőként értek a helyszínre, több tárgyalásra is hiába idézték, őket februárban rendőrök vezetik elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!