Hó és fagy után ónos eső?

Dunaújváros - Hétfőre virradóra Szécsényben volt a leghidegebb, -25,5 Celsius fok. A nagy hideg miatt még hétfőn is akadozott a vasúti forgalom. Keddtől enyhülés váható, de ami az olvadásnál is rosszabb, ónos esőre is számítani kell.

Gallai Péter

 

A  farkasordító hideg megtörte a MÁV hadállásait is, vasárnap több  budapesti főpályaudvar sem tudott vonatokat indítani és fogadni. A fagy és a hó miatt nem  tudták a váltókat átállítani. Emiatt  Budapest és Dunaújváros között három járat ki is maradt, de a többi szerelvény is késett. Hétfőn délelőtt ugyan csökkentek a csúszások, de még voltak.

- Tíz-húsz percekről van szó. Szerencsére nálunk nincsenek váltógondok,  a folyamatos takarítása a szerkezeteknek megoldott. Úgy gondolom estére már  helyreáll a menetrend. Ha csak nem jön az ónos eső... - fogalmazott Takács Imre állomásfőnök.

Az Alba Volán helyi üzemigazgatóságán hétfőn reggel volt a legtöbb probléma.

- Az eddig napokkal szemben most volt a legtöbb műszaki meghibásodás, helyközi és helyi viszonylatban is maradt ki autóbusz. A hibák érintették az Ikarus és a Volvo járműveket is,  a gondok nem mind a hideg rovására írhatóak, hiszen  volt, hogy az ajtónyitó bowden szakadt el. Vagy hiába volt  indulásra készen az egyik busz, szétesett az ablaktörlője, ami nélkül nem állhatott ki. A városi vonalakon tizenöt-húsz, a  környékben  húsz-harminc  perces késések voltak.  A távolsági járatok esetében ez akár egy óra is lehetett. Nagyon bízom benne, hogy  elkerül minket az ónos eső, de ha mégis bekövetkezne ilyen helyzet, akkor  mint  nagy havazás esetén  a sofőrök  megítélese alapján a meredek helyeket kihagyják,  kétes esetben a lakott területeket nem hagyják el - tudtuk meg Tóth Ferenc személyszállítási üzemvezetőtől.

A hétvégén teljes kapacitással dolgozott a Magyar Közút helyi kirendeltsége, az  előrejelzésekkel szemben nem tíz, hanem helyenként   akár negyven centiméternyi  hó is  lehullott.  Járhatatlan út nem volt, a létező összes gép dolgozott. Hétfőre virradóra a  szabadegyházi állomásunkon -23 Celsius fokot mutattak a műszerek. A 62-es úton Seregélyes-Szőlőhegy térségében hétfőn a  mély nyomvályúba  tömörödött hó miatt nem tudtak a kamionok  feljönni az emelkedőn. Ezt a hóeke lapátja sem  tudta letolni. Az előrejelzések szerint melegedés kezdődik, ónos eső is várható. Nos,  utóbbi az a dolog, ami ellen sehol nincs védekezés. Ha mégis  ilyen idő lesz, megpróbáljuk életben tartani az M8-as sztrádát, a 6-os és 62-es főutakat - mondta Szabolcs László mérnökségvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!